2024. április 25., csütörtök

Támogatás a mezőgazdasági termelőknek

Magyarkanizsa polgármestere aláírta a szerződéseket a vissza nem térítendő támogatásokról

A községben prioritásként kezelték éveken át a mezőgazdaságot, ugyanis a lakosság túlnyomó többsége ebben az ágazatban tevékenykedik. Bár a számuk megcsappant, több kistermelő adta fel a küzdelmet, és prioritásként a turizmus szerepel a költségvetésben, az önkormányzat mégsem feledkezik meg a gazdákról. Ezt bizonyítja, hogy kedden nyolcvankilenc szerződést írt alá Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, amiről az interneten tett közzé egy bejegyzést.
„Meghallgattuk a gazdákat, és a 2,6 millió dináros keretösszeg csaknem felét a legjobban igényelt kamattámogatásra biztosítjuk” – áll a bejegyzésben.
A felhívást még július 15-én tették közzé, és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pénzalap eszközeiből a mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika véghezvitelét szolgáló eszközöket odaítélő bizottság javaslata alapján a döntést most hozták meg, amelynek értelmében négy vonalon juthattak vissza nem térítendő támogatáshoz a termelők.

A 2020-as hitelek részbeni kamattámogatására összesen harminchárman jogosultak a község területéről. Erre 1 200 000 dinárt különítettek el. A mezőgazdasági gazdaságok biotermesztésének 2020. évi támogatására szánt vissza nem térítendő eszközökből öt községbeli termelő részesülhet összesen 471 333 dinár értékben. Az elhullott állatok tetemének elszállításával kapcsolatos költségek megtérítésére szánt 2020. évi eszközök odaítéléséről is döntöttek. Ennek értelmében tizenhét jószágtenyésztőt támogattak összesen 476 ezer dinárral. A jószágok szaporítóanyagának és mesterséges megtermékenyítésének 2020. évi támogatása sem maradt el. Erre a vonalra 487 ezer dinárt szántak, és harmincnégy gazda kaphatott vissza nem térítendő támogatást a magyarkanizsai községben.