2024. március 28., csütörtök

Könyvek között, veled lenni

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban most is zajlik az élet

Mindent áthúzott, lelassított az elmúlt év történése, így aztán kereshetjük az örömöt az ürömben, ami azt is jelenthette, hogy több időnk maradt az olvasásra
is. Azt hihetnénk, vajmi kevesen járnak könyvtárba, és biztos, hogy a pár évtizeddel előbbiekhez képest kevesebben is, hiszen online is elérhető megannyi kiadvány. Jómagam is gyakran olvasok telefonról letöltött könyveket, de valljuk be, más az, amikor a lapok zizegése és suhogása meg a papír szaga is társul az olvasásélményhez. A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban sokféle programot kitalálnak, hogy már egészen kiskoruktól hozzászoktassák a gyerekeket a könyvtárba járáshoz, megmutassák nekik, hogy az nem egy ördögtől való tevékenység, sőt félni sem kell a szép épületbe belépni. A gyerekeknek is minden évben kitalálnak valamilyen tevékenységet, és folyamatosan bővül az állomány is, ami nem mellékes, mert a klasszikusok mellett a legújabb és legkülönfélébb köteteket is fel lehet lelni. Az igazgatóval, Bús Csabával beszélgettünk minderről.

A magyarkanizsai könyvtár igazgatójával, Bús Csabával a könyvállományról, a gyerekprogramokról és az új könyvtári rendszerre való átállásról beszélgettünk.

Mennyivel bővült az elmúlt egy évben a könyvállomány?
– Az év elején újabb szép számú könyvvel sikerült bővítenünk a könyvállományunkat. Így az elmúlt egyéves időszakban közel ezer új kötettel gazdagodtunk. Minden évben a tagsági díjakból befolyt összeget teljes egészében könyvvásárlásra fordítjuk. Emellett önkormányzati forrásból is tudjuk bővíteni az állományunkat, valamint évről évre részt veszünk a magyarországi Márai-programban, illetve a tartomány és a szerb kulturális minisztérium is támogatta az intézményt. Nagyon sokszor olvasóinktól is kapunk ajándék könyveket. Természetesen mint társalapító a Magyar Nemzeti Tanács is a támogatóink közé tartozik. Tőlük egy nagyon szép könyvcsomagot kaptunk, valamint a Qulto nevű könyvtári rendszerre való átállást is támogatták.
A látogatottságot mennyire befolyásolta a fennálló helyzet?
– Sajnos a koronavírus-járvány miatt a legtöbb programunk és rendezvényünk elmaradt, így a szokásos téli programot sem tarthattuk meg a gyerekeknek. Helyette az online térben tartottunk egy gyerekeknek szánt kvízt, ahol naponta kaptak egy feladványt, amelynek a megoldását a könyvtárban találták meg. Így próbáltuk meg őket mindennap becsalogatni a könyvtárba. Szerencsére nagyon jó fogadtatásra talált a kvíz, hisz naponta több mint tíz állandó résztvevője volt a játéknak. A feladatok sokszínűek és érdekesek voltak, a megoldást pedig legtöbbször fénykép formájában kellett elküldeniük. Eközben be kellett járniuk, meg kellett ismerniük az egész épületet. Volt olyan feladat, ahol a könyvtárban lévő szobrokat kellett lefényképezni, és megnevezni, hogy kit ábrázol, és volt olyan is, ahol a gyermekosztályon lévő boszorkánybábu szoknyája alatt lelték meg a feladvány megoldását. Egyszóval igyekeztünk közelebb hozni a gyermekeket a könyvtárhoz, hogy otthonosabban mozogjanak benne, és ne csak a gyermekrészleget ismerjék.
Megszoktuk, hogy mindig előrukkolnak valami újdonsággal. Most mit ötlöttek ki az olvasás népszerűsítésére?
– Jelenleg van két iskolásoknak kiírt pályázatunk, amelybe akár még most is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Az egyik az alsós korosztálynak szánt meseíró pályázat, amelynek keretében az Itt dörömböl az ajtón, de nem engedem be… címre várunk kézzel írt meséket, amelyek nem hosszabbak egy A4-es oldalnál. Február 1-jéig várjuk a munkákat, így aki még kedvet kap, bátran írhat mesét, nem késett el vele. Fontos tudni, hogy nem csak községbeli diákok munkáit várjuk!
A másik pályázat egy olvasási verseny, amelyet Koronavírus helyett könyv címen hirdettünk meg az alsó és felső tagozatos diákoknak. Könyvtárból kölcsönzött, de szabadon választott könyveket kell elolvasniuk a diákoknak. Nem elég csak kikölcsönözni, vissza is kell igazolni a könyvtárosnak, hogy elolvasták a könyvet. Természetesen aki a legtöbb könyvet olvassa el, az nyeri a versenyt! Ez a verseny március 1-jéig tart. Ebben főleg a kanizsai és a horgosi diákok tudnak részt venni.
Nagyon szép díjaink vannak mindkét pályázatnál, ugyanis az első helyezett 4000 dináros vásárlási utalványt kap, a második helyezett 3000 dinár értékűt, míg a harmadik helyezett 2000 dinár értékűt, tehát érdemes részt venni a versenyeken. Mindkét pályázatról bővebb információt kaphatnak az érdeklődők személyesen a könyvtárban, illetve a 024/4877-323-as számon. Ezekkel a pályázatokkal is a gyermekek olvasóvá nevelését támogatjuk, hisz a felnőtt tagságunk jelentős része már gyerekkorában is a könyvtárunk aktív tagja volt. Az pedig külön öröm számunkra, amikor az egykori gyermek olvasó felnőtté válása után már saját gyermekeivel együtt jön könyvet keresni.
Említette az új rendszerre való átállást. Ezek szerint ezen a téren is van fejlődés?
– Az idei évtől könyvtárunk egy teljesen új, Qulto nevű könyvtári rendszerre fog áttérni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy eddig két külön programot használtunk a szerb, illetve a magyar nyelvű könyvállomány nyilvántartására, ami sokszor okozott nehézséget a napi munkában. Ezentúl viszont egységesítve lesz az adatbázis, és egy felületen lesz elérhető a teljes állományunk, nagyban megkönnyítve ezáltal a könyvtárosaink dolgát. Jelenleg az adatbázisok konverziója zajlik, de bízunk benne, hogy rövid időn belül használatba vehetjük a programot. Ezáltal újabb lépést teszünk egy modern, az olvasók igényeit minél jobban kiszolgáló könyvtár felé.
Mire számíthatunk a közeljövőben?
– Egy rendhagyó kiállítást is ajánlanék. Január végéig tekinthető meg a könyvtár előcsarnokában a pannon-medencei harci-íjászati eszközök kiállítása. A Magyarkanizsai Íjászkör szervezésében, Szalma Tamás és Borsos Ferenc vendégkiállítók közreműködésével és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.