2024. március 29., péntek
POBEDA

Kis közösség, nagy tervek

A helyzet ellenére is valósultak meg beruházások a pobedai helyi közösségben – Eredményekről, tervekről Vikor László tanácselnöknél érdeklődtünk

A pobedai helyi közösség számára ugyanúgy lemondásokról szólt az előző év, mint Topolya község nagyobb helyi közösségeiben. A járványhelyzet miatt a tervek kétharmadát nem sikerült megvalósítani – mondta el lapunknak Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke. Egy igen fontos beruházást azonban sikerült kalap alá hozni – tudtuk meg tőle.

A legfontosabb, amit megvalósítottunk az elmúlt évben, Szvetityevó és Kavilló vízvezeték-hálózatának összekötése. Erre azért volt szükség, hogy biztosítsuk a vízellátást abban az esetben is, ha az egyik faluban tönkremenne a kút. Ha ez megtörténik, megnyitjuk a vezetéket, és a másik falu kútja biztosítja a vízellátást. Ez gazdaságos, gyors és biztonságos megoldás, és lényegesen olcsóbb, mint egy új kútnak a fúrása. A két falut összekötő vízvezeték hossza több mint két kilométer – mondta el Vikor, és hozzáfűzte, hogy az összekötő vezetéket november során fektették le. Nagyobb vízhálózati munkákra most egy ideig nem lesz szükség, viszont a meglévő hálózat rendszeres karbantartása a terveik között szerepel.

A Covid–19 első hulláma rendkívüli feladatokat rót a helyi közösségre. Az utcákat és közterületeket huzamosabb ideig fertőtleníteni kellett – számolt be a tanácselnök, majd azzal folytatta, hogy a helyzet ellenére sikerült megkezdeni egy rekreációs célú beruházást, ugyanis a Csík-ér partján, Pobedától a Szvetityevóra vezető útig egy gyalogösvényt alakítottak ki. Ez négy méter széles, füves ösvény, amelyet rendszeresen kaszálnak.

Az összekötő vízvezeték lehelyezése Kavilló és Szvetityevó között

Az összekötő vízvezeték lehelyezése Kavilló és Szvetityevó között

A felsoroltakon kívül a többi tervet nem sikerült megvalósítani, de több esetben előfinanszírozták őket. Ennek tükrében várható, hogy az elhalasztott tervek meg fognak valósulni – hangoztatta Vikor, majd arról is szólt, hogy az idei év várhatólag a működő dolgok fenntartásáról fog szólni, mert startban 20 százalékkal csökkentették az éves költségvetésüket. Ez nehezen érinti a helyi közösséget, de a jelenlegi helyzetben ez reális dolog – fogalmazott.

Ez az év arról fog szólni, hogy befejezzük azt, aminek nagy részét már tavaly kifizettük. Emellett az év második felében helyi közösségi választások lesznek, és arra is fel kell készülnünk. Próbáljuk úgy alakítani a dolgokat, hogy az új csapat a lehető legkedvezőbb pozícióból kezdje a munkát. Épp ezért ebben az évben szeretnénk a helyi közösség területén lévő faluházakat átrázni, hogy minden rendben legyen. Egy beruházásunk is lesz ezzel kapcsolatban, amire már az eszközöket is elkülöníttük. Meg fogjuk vásárolni a kavillói faluházat, ami már két-három éve húzódik. Idáig különböző adminisztratív akadályok miatt nem tudtuk ezt megvalósítani, de az idén megoldást kell találnunk rá – számolt be a tanácselnök.

A tervek kapcsán Vikor arról is szólt, hogy a temetőben új szeméttárolót helyeznek le, mert a meglévő nem megfelelő. Az idén folytatódni fog a Csík-ér partján lévő gyalogösvénynek a kialakítása is. Padokat és szemeteskosarakat fognak kihelyezni, és állandósítják az ösvény kaszálását. Az idei tervek között szerepel a Szvetityevó és Kavilló közötti útnak a kiszélesítése, valamint egy gyalogútnak a kiépítése a két falu között. Ezeket a beruházások már pályázati pénzből szeretnék megvalósítani – ismertette a tanácselnök.