2024. április 18., csütörtök
MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA

Ma Mészöly-emlékest

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár ma, január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik. „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István.

A 20. század második felének egyik legjelentősebb prózaírója meghatározta a II. világháborútól ezredfordulóig tartó időszak magyar szellemi életét, hatalmas irodalmi életműve számos alkotót inspirált. Ars poeticájába, melyet ő maga is megfogalmazott, ezúttal Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író, Surányi András filmrendező és Juhász Anna irodalmár vezetik be az érdeklődőket.

„Világosan a homályt.

Szándéktalanabbul, mint lehet.

Keskenyebben, mint a pillanat.

Kívülről nézd,

hogyan tépik szét –

széttépve magad.”

(Mészöly Miklós: Ars poetica)

A jogászként végzett Mészöly a Sorbonne-on akart irodalmat tanulni, azonban a II. világháborúban behívták katonának és hadifogságba esett. Kisebb kitérők után (például malomellenőrként is dolgozott) végül lapszerkesztőként helyezkedett el. Az 1951-52-es évadban már a Bábszínház dramaturgjaként jegyezték, a Kádár-korszakban pedig kifejezetten mellőzött írónak számított. 1990-ben a Magyar Írószövetség vezetőségi tagja lett. 1992-ben többedmagával megalapították a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, de az ő nevéhez fűződik többek között a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozása is. 2001-es halála után három évvel január 19-ét Mészöly Miklós Emléknappá nyilvánították, és azóta minden évben ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és a Szekszárd által odaítélt Mészöly Miklós-emlékplakettet.

Idén, születésének századik évfordulójára új monográfiát jelentetnek meg Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája nyomán, a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

Nagy László 95

Online irodalmi szalon a magyar kultúra napja alkalmából a Ferencvárosi Pinceszínház Gershwin-terméből, amellyel Nagy László előtt tisztelegnek. Szerkesztő, moderátor: Lázár Balázs DLA, színész, költő, a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense. Közreműködők: Nagy Borbála Réka (a költő unokája) és Turós Enikő zongoraművész.

– A magyar népi szürrealizmus, a „bartóki modell” legnagyobb lírai képviselőjére, Nagy Lászlóra emlékezünk a magyar kultúra napja alkalmából. A 2020-ban, a költő 95. születésnapja és Szécsi Margit halálának 30. évfordulója alkalmából tervezett őszi emlékestünk a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt, ezt pótoljuk most rendhagyó pódiumbeszélgetés keretében. A műsorban a költő unokájával, Nagy Borbála Réka szerkesztővel személyes tárgyak, képek segítségével is felidézzük a költő-képzőművész alakját, indulását, a Szécsi Margit költőnővel, „a világ női vagányával” kötött házasságát, életüket. Elhangzó versei, fordításai által pedig közelebb próbálunk jutni a költői ars poetica megértéséhez s röviden bemutatjuk a nemrég elkészült emlékfilm fontosabb mozzanatait. Mindezt (természetesen) Bartók Béla zenéje kíséri Turós Enikő zongoraművész előadásában – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia honlapján.

A felvételt a magyar kultúra napján, január 22. este 7 órakor teszik közzé, és január 31. éjfélig elérhető lesz, ezen belül bármikor elindítható és megtekinthető.

A megtekintés ingyenes. A megtekintéshez a https://online-pinceszinhaz.jegy.hu oldalon elérhető, díjtalan jegy váltása szükséges a jegy.hu/ oldalon belépést (illetve előtte regisztrációt) követően.

A program végén az Aranytollat keresni mentem című in memoriam MMA-film előzetese is lejátszásra kerül. A portréfilmben öccse, Ágh István költő és Jánosi Zoltán irodalomtörténész, valamint költőtársai, barátai segítségével bontakozik ki a költő, író, műfordító, valamint festő és grafikus élete, személyisége és olyan kor- és pályatársak idézik fel emlékeiket többek között, mint az azóta elhunyt Tornai József, Csukás István, Sára Sándor, Orosz János. Az emlékek és archív bejátszások, Nagy László költészetének fontosabb állomásai során kirajzolódik a pályaív és megismerhetővé válik egy sokoldalú, elmélyült és alkotó ember.