2024. április 18., csütörtök

Az első Lányi-verseny

Karmesterek számára szervez nemzetközi online megmérettetést a Szabadkai Filharmónia

Lányi címen nemzetközi online versenyt szervez a Szabadkai Filharmónia karmesterek számára. Ez lesz az első Lányi-verseny. A megmérettetést a napokban hirdették meg, és március idusáig várják a jelentkezőket. A versenyzők teljesítményét zsűri bírája el, amelyet Oliver von Dohnányi (Szlovákia), Diane Wittry (Amerikai Egyesült Államok), Michalis Economou (Görögország), Alexander Mayer (Németország), Antonio Di Cristofano (Olaszország), valamint Zsiga Pál (Szerbia) alkotják. A versenyről, annak ötletéről és céljáról Zsiga Pált, a Szabadkai Filharmónia igazgatóját kérdeztük:

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

– Lányi Ernő alapította meg 1908-ban a Szabadkai Filharmóniát, így az egyáltalán nem volt kérdéses, hogy a verseny az ő nevét viszi tovább és az ő emlékére szervezzük meg. Az ötletet valójában a kíváncsiság adta. Az interneten böngészve azt kerestem, hogy más országok zenekarai és zenészei, szerte a világban, hogyan boldogulnak ebben a nehéz helyzetben. Ekkor rátaláltam egy ilyen jellegű versenyre és arra gondoltam, hogy ez nagyon jó ötlet, mi is megszervezhetnénk. Nem volt könnyű, de végül is sikerült és meghirdettük. Ebben sokan segítettek, ezért mindenkinek szeretnék köszönetet mondani. Úgy gondolom, hogy nincs idő tétlenkedni és hátrafelé tekinteni, mert abból semmi jó nem lesz. Eljött a cselekvés ideje, előre kell mennünk, kiszélesíteni a látókörünket, újdonságokat kipróbálni, új kapcsolatokat kialakítani. Fontosnak tartom, hogy fejlődjön a zenekarunk és koncertezési lehetőségekhez jusson. Ez a verseny erről is szól. Az egyik első díj egyebek közt az, hogy a díjazott a Szabadkai Filharmóniának vezényeljen. Most mindenkinek nehéz, a múlt év kritikus volt a zenészek számára is, egy ilyen eseménnyel, megmérettetéssel pedig segíthetjük egymást. A terv az, hogy ez ne egy egyszeri verseny legyen, hanem hagyományossá tegyük, mint ahogyan annak idején a Szabadkai Filharmónia tette hagyományossá a városunk újévi hangversenyeit is. A cél az is, hogy világhírű karmesterek is eljöjjenek Szabadkára, mert nem titkolt szándékunk a városunk népszerűsítése is. Jómagam mellé híres, nagy tudású szakembereket sikerült a zsűribe szervezni, és erre nagyon büszke vagyok. A versenyre csupán néhány napja lehet jelentkezni, de ezt máris több mint harmincan megtették, Németországból, Amerikából, Portugáliából és Argentínából is. Ezen tulajdonképpen nem csodálkozok, mert a zsűri tagjai nagyon is elismertek a zenevilágban, a nevük hallatán a zenészek felkapják a fejüket. Ez a verseny különösen a fiatal, pályakezdő karmestereknek nyújthat remek megmutatkozási lehetőséget – mondta a lapunknak Zsiga Pál.

Az érdeklődőknek egyebek közt két felvételt kell küldeniük általuk vezényelt hangversenyekről. Jelentkezni díjmentesen lehet. A megmérettetés két körből áll. A továbbjutók részvételi díj fejében versenyezhetnek, ekkor kezd majd igazán izgalmassá válni a megmérettetés, mert ezzel úgymond emelkedik a tét. A díjak közt pénzjutalmak és fellépési lehetőségek szerepelnek. Az első díj 1500 euró, a második 500, a harmadik pedig 200. A díjazott karmesterek emellett olasz, bolgár, horvát és ukrajnai zenekaroknak vezényelhetnek, nem utolsósorban pedig a Szabadkai Filharmóniának is. Részletek a www.lanyicompetition.com weboldalon olvashatók, a verseny nemzetközi jellegétől fogva angol nyelven.