2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megkezdődött a tanügyesek immunizációja

Reggeltől kora délutánig több mint 13 ezer polgár kapta meg a védőoltást

A Belgrádi Vásár egyik csarnokában kialakított vakcinációs központban Branko Ružić oktatási minisztert követően az oktatásban dolgozók első csoportja is megkapta a Sinopharm koronavírus elleni vakcináját. Az oktatási rendszer a társadalom egyik legérzékenyebb szegmense, ezért fontos, hogy ebben minél magasabb szintű legyen az immunizáció – mondta Branko Ružić, aki úgy tudja, hogy eddig 15 ezer tanügyes igényelte a vakcinát.
A védőoltás az emberiség egyik legfontosabb vívmánya, senki, aki felelősségteljes, nem tudja érvekkel megcáfolni annak hatékonyságát – emelte ki a tárcavezető. Azzal, hogy az oktatásban dolgozók beadatják a vakcinát, saját magukat, családtagjaikat és a diákokat is védik a vírussal szemben – nyomatékosította Branko Ružić.
A tömeges immunizáció a tartományi székvárosban, az Újvidéki Vásár 1-es csarnokában kialakított vakcinációs központban is megkezdődött, első nap 730 polgárt vártak az egészségügyi dolgozók. Ezt megelőzően az oltópont helyszínére Miloš Vučević polgármester is ellátogatott, és örömének adott hangot, amiért a korábbi hónapok gyakorlatával ellenben nem a csarnok Covid-kórházzá való átalakításának okán érkezik az említett létesítménybe. A tömeges immunizáció megkezdésével már egyértelműen látható a válságból, illetve a járványból kivezető út – emelte ki Miloš Vučević, aki egyetért azokkal a kijelentésekkel, hogy a vakcinával való immunizációnak nincsen alternatívája. A polgármester a továbbiakban arról számolt be, hogy a vakcinációra érkezőket 93, térítésmentes parkolóhely várja, és a csarnok bejárata akadálymentesített.

A tartományi székvárosban a védőoltást az elsők között Milan Đurić alpolgármester, valamint Nada Kobac, a polgármester tanácsadója kapta meg. Eddig nagyjából 25 ezer újvidéki igényelte a védőoltást – számolt be a B92 hírportál szerint Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója, hozzátéve, hogy a következő néhány napban 5500 adagnyi vakcinát terveznek beadni. Veselin Bojatnak, az Újvidéki Egészségház igazgatójának elmondása szerint az első nap beoltottak 45 százaléka olyan személy, aki már felépült a Covid–19 megbetegedésből. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy akinek tapasztalata van ezzel a betegséggel, az megérti az immunizáció fontosságát.
AZ EDDIGI EREDMÉNYEK
Aleksandar Vučić államfő a kora délutáni órákban közölte, hogy reggeltől 13 óráig több mint 13 ezer polgár kapta meg országszerte a védőoltást, és hozzátette, azt szeretné, ha ma sikerülne megdönteni az eddigi rekordot, és 30 ezer polgárt oltanának be.
A kedd esti kimutatás értelmében a tömeges immunizáció megkezdésének első napján a belgrádi vakcinációs központban a Belügyminisztérium 500 munkatársa kapta meg a védőoltást. Aleksandar Vulin tárcavezető elégedett a belügyi dolgozók, valamint a biztonsági szolgálatok munkatársai és a katonaság kötelékében szolgálók vakcina iránti igényével. Az ország számára vitális ágazatokról van szó, amelyek csakis akkor működőképesek, ha munkatársaik egészségesek – mutatott rá Aleksandar Vulin.
Múlt szombaig az elmondások szerint országszerte 22 ezer polgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.
NEM MINDEGY, HOGY MEDDIG TART
Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora, a kraljevói Állatorvosi Intézet munkatársa szerint az immunizáció folyamatának minél dinamikusabbnak kellene lennie, azaz jó lenne minél rövidebb idő alatt befejezni, ellenkező esetben értelmét veszíti. Mint hozzátette, minden járványt a védőoltással való immunizációval lehet a leghatékonyabban megfékezni.
– Ha a vakcináció hosszabb ideig tartana, elhúznák a folyamatot, bizonyos szempontból értelmét veszítené. Ahhoz, hogy a társadalom elérje a kollektív immunitást, a korábban fertőzöttek, azaz azok mellett, akik valamilyen módon természetesen szereztek immunitást, a többi polgárt, legelőször a legérzékenyebbeket is immunizálni kell. Egy adott pillanatban az említett két csoportnak, vagyis azoknak, akik természetes módon szereztek immunitást, valamint azoknak, akik a vakcina által, a lakosság 80-90 százalékát kell kitennie. Ebben az esetben a vírus nem tud hol terjedni, és a legjobb esetben teljesen eltűnik. Amennyiben a vakcináció elhúzódna, például egy éven át tartana, a vírus folyamatosan találna magának megtámadható egyént, hiszen a korábban megszerzett immunitás bizonyos személyeknél kezdene eltűnni – magyarázta Milanko Šekler a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.
Azzal kapcsolatban, hogy az orvostudományban nem jártas átlagpolgár miként válasszon vakcinát, a szakértő elsősorban a kínai Sinopharm oltónyagával kapcsolatos állításokra tért ki, mondván, hogy az említett vakcina valóban nem a leghatékonyabb, ám a legbiztonságosabb. A döntés meghozatalában, hogy ki melyik vakcinát válassza, mindenekelőtt a kezelőorvos lehet a polgár segítségére, főleg akkor, ha krónikus megbetegedésben szenvedő személyről van szó – emelte ki Milanko Šekler.
A vakcináció ütemével kapcsolatban Branislav Tiodorović epidemiológus közölte, hogy amennyiben a következő egy-két hónapban is az első napokban jegyzetthez hasonló marad, tavasz végéig sikerülhet érdemben jobbá tenni a járványhelyzetet, és a nyár folyamán már nem lesz jellemző a tömeges fertőződés.
20 LÉLEGEZTETŐGÉP BAHREINBŐL
Bahrein januárban immár ötödszörre küldött Szerbiának egészségügyi segélyszállítmányt, s ezzel összesen 67,5 tonnára nőtt az idei év első hónapjában a támogatás céljából küldött felszerelés. Ma egyebek mellett 20 lélegeztetőgép érkezett az országba. Ana Brnabić miniszterelnök a belgrádi repülőtéren megtartott sajtótájékoztatóján tolmácsolta köszönetét Bahreinnek és az ország királyának. Bahrein egyike azoknak az országoknak, amelyek folyamatosan támogatták Szerbiát a járvány kezdete óta – emelte ki Ana Brnabić, hozzátéve, hogy Aleksandar Vučić államfő még tavaly november végén a két ország közötti bilaterális, valamint az egészségügy területén folytatott együttműködés elmélyítéséről tárgyalt a bahreini királlyal.
– Ennek az egyeztetésnek köszönhető, hogy januárban öt repülőgépnyi segélyszállítmány érkezett Szerbiába. Ez sokat elárul Szerbia és az államvezetés tekintélyéről. A járvány ideje alatt megmutatkozott, hogy mennyire fontos erősíteni a nemzetközi kapcsolatokat, és a világ minden országával elmélyíteni az együttműködést – fogalmazott Ana Brnabić.
A miniszterelnök elmondása szerint az egészségügyi felszerelést az egészségügyi intézmények, azaz a klinikai központok, a kórházak és az egészségházak igényeivel összhangban osztják szét.
STAGNÁLÓ MUTATÓK
A szerdai járványjelentés szerint egy nap alatt 10.511 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1646-nak az eredménye volt pozitív (15,66 százalék). Az említett 24 órában 19 Covid-páciens hunyt el, 3810 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1,01 százalék. Jelenleg 4924 személy szorul kórházi ellátásra, és 175-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.
Vajdaságban előző nap 335 új fertőzést jegyeztek, a legtöbbet, 86-ot, Újvidéken. Az aktív esetek száma jelenleg 10.938, Újvidéken 2681, a többi településen pedig 1000 alatt alakul – közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet.