2024. április 25., csütörtök

A tavasz végére fellélegezhetünk?

Branislav Tiodorović szerint minden a vakcináció ütemétől függ

Amennyiben egy-két hónapig ilyen ütemben halad a vakcináció, a tavasz végére megnyugtató adatok várhatók és ellenőrzés alatt álló járványhelyzettel kezdődhet a nyár, nyilatkozta Branislav Tiodorović epidemiológus.

Nišben több mint 40 oltóponton végzik a vakcinációt, az adatok pedig azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés a védőoltás felvétele iránt, mondta a szakember, aki ma a város polgármesterével együtt kapta meg a kínai védőoltást.

„Elégedett vagyok, jó lenne, ha kitartana az érdeklődés, és egyre többen igényelnék a vakcinát, hogy elérjük a betegek számának csökkenését” – hangsúlyozta Tiodorović.

A Válságstáb tagja elmondta továbbá, hogy minden oltóanyag egyetlen célt szolgál: megvédeni a polgárok egészségét. A védőoltások pedig csak az előállítás technológiájában különböznek, tette hozzá. Ami a mellékhatásokat illeti, Tiodorović szerint minden vakcinánál léteznek, és ezt a gyártók hangsúlyozzák is.

A jelenlegi járványügyi helyzetet a szakember továbbra is kedvezőtlennek minősítette. Hozzátette, hogy csak akkor beszélhetünk az óvintézkedések enyhítéséről, ha csökken a fertőzöttek száma. „Naponta, de óránként figyelemmel kísérjük a helyzetet, és az alapján mérjük fel, hogy meghosszabbítjuk-e az intézkedéseket, vagy enyhítünk rajtuk” – hangsúlyozta.