2024. március 29., péntek

Az államfőt valóban lehallgatták

A Belügyminisztérium bizonyítékokat továbbított a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészségnek

A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség rendelete értelmében a Belügyminisztérium munkacsoportja – amelyet Aleksandar Vulin belügyminiszter határozata alapján alakítottak meg – jelentős számú személytől vett vallomást Aleksandar Vučić államfő lehallgatásával kapcsolatban. A kihallgatások során számos bizonyítékot sikerült begyűjteni, amelyek azt igazolják, hogy az államfőt és családtagjait törvénytelenül hallgatták le – áll a Belügyminisztérium közleményében.

Mint arra a közleményben rámutatnak, azon személyek kilétéről, akikkel kapcsolatban fennáll a gyanú, hogy lehallgatták az államfőt és családtagjait, a Belügyminisztérium értesítette a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészséget. Kitérnek arra is, hogy Vulin a nyomozást megelőző ügyfeltárás eredményeiről beszámolt Aleksandar Vučićnak is.

Aleksandar Vučić év végi televíziós szereplése során számolt be arról, hogy lehallgatják őt. Elmondásai szerint hazai szolgálatok tették ezt, ám elvárásai szerint a nyomozás idővel arra is rámutat majd, hogy lehallgatásának köze volt-e külföldi szervezetekhez is. Akkor kiemelte, sejti, ki áll az ügy hátterében, de nem kívánta megnevezni az illetőt. Szavai szerint egyesek így kívánnak állam elleni puccsot megkísérelni.

Mint arra a Szabad Európa Rádió rámutat, Aleksandar Vučić lehetséges lehallgatása már korábban is felmerült. Petar Cvetković, a katonai biztonsági ügynökség (VBA) igazgatójának képviseletében 2014 novemberében beszélt arról, hogy a belgrádi Crowne Plaza Szállodában, ahova Aleksandar Vučić (akkor kormányfői tisztségben) találkozóra érkezett, a biztonsági szervek egy be nem jelentett kamerára bukkantak, amely kép- és hangfelvételeket készített a találkozó helyszínén.

Ugyanakkor 2019 júliusában Nebojša Stefanović, akkori belügyminiszter az Airbus helikopterek érkezése kapcsán megtartott sajtótájékoztatója során jelentette ki, hogy Vučićot 1995-től lehallgatták, majd 2000-től 2003-ig szintén lehallgatások tárgya volt, illetve 2007 és 2012 között is megfigyelték azokon a személyeken keresztül, akikkel kapcsolatban állt. Erre a nyilatkozatra Boris Tadić, akkori államfő, a jelenlegi Szociáldemokrata Párt elnöke is reagált, és arra kérte az ügyészséget, tárja fel, ki végzett törvénytelen lehallgatásokat.

Ezt követően 2019 augusztusában maga az államfő beszélt arról, hogy az elmúlt 25 évben követte és megfigyelte őt a szerb titkosszolgálat. A titkosított megjelölést – bevallása szerint â a törvény adta lehetőségekkel élve ő maga távolította el az aktából.