2024. április 25., csütörtök

Meghallgatják a bántalmazások áldozatait

A színitanoda tanára ellen további húsz lány tett feljelentést – Felmondta szolgálatait a védőügyvéd is

Kezdetét vette a nemi zaklatások áldozatainak meghallgatása a belgrádi Felső Ügyészségen, szerdán Milena Radulović (26) színésznő számolt be arról, min ment keresztül, amikor a belgrádi színitanoda diákja volt. Radulović volt az első, aki elmondta egy interjúban, mit tett vele Miroslav Mika Aleksić (68), a színitanoda vezetője és tanára, majd feljelentést is tett ellene. A színésznő délelőtt érkezett meg az ügyészség épületébe. A rendőrség és az ügyészség képviselői azt közölték, nem fogják nyilvánosságra hozni, mit vallanak a tanúk az Aleksić ellen folytatott nyomozás során, mert az befolyásolhatná az eljárásnak a menetét. A belgrádi média annyit közölt, hogy az érkezés pillanatában láthatóan sápadt arcú, aggodalommal teli és visszafogott magatartást tanúsító színésznő minden megnyilvánulás nélkül tért be az ügyészség épületébe két ügyvédje, Jugoslav Tintor és Denis Bećirić kíséretében.

Mint ismeretes, meghallgatását követően harminc napos vizsgálati fogságot rendelt el a belgrádi Felső Ügyészség Miroslav Aleksić ellen, akit több lány, egykori tanítványa vádolt meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta tanulmányai során, egyeseket még amikor kiskorúak voltak. Az ügyészség döntése után a gyanúsítottat a belgrádi Központi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították, ott azonban a sajtó értesülései szerint külön cellába kellett helyezni, fennállt ugyanis annak a veszélye, hogy a többi fegyenc meglincseli. Aleksić az ügyészségen azt állította, nem követte el az ellene felhozott, összesen 15 visszaélés – nyolc nemi erőszak és hét zaklatás – tettét. Azzal gyanúsítják, hogy 2012 és 2020 között követte el ezeket a bűncselekményeket a tanodában. Milena Radulović színésznő vallomása indította el a lavinát, a Blic napilapnak elmesélte, hogy nagykorúsága előtt többször is megerőszakolta Aleksić.

A színitanoda tanárának letartóztatása óta további húsz lány tett feljelentést ellene a rendőrségen azzal a váddal, hogy őket is nemi zaklatásnak tette ki a professzor. A rendőrség folyamatosan végzi a később jelentkezett sértettek meghallgatását, s továbbítja őket a Felső Ügyészségnek. Ennek a szervnek kell döntést hoznia arról, hogy kiszélesíti-e az Aleksić ügyében elindított nyomozást az újabb adatok tükrében.

Közben a gyanúsítottnak újabb gondokkal kell szembenéznie: személyes okokra hivatkozva felmondta szolgálatait Nemanja Jolović védőügyvéd. Egy nappal korábban még azt nyilatkozta, nem tudja elképzelni, hogy a tanár elkövette az ellene felhozottakat, régen a család barátjának számít. Újabb nyilatkozatában azt mondta, személyes okok, voltaképpen összeférhetetlenség miatt döntött védence elhagyása mellett, tudomást szerzett ugyanis arról, hogy a későbbiekben panaszt tett lányok között olyan is van, akinek a szüleit képviseli egy másik bírósági ügyben. Mint mondta, érintettsége miatt nem kívánja a továbbiakban képviselni a színitanoda tanárát.