2024. március 28., csütörtök

A Duna-régióban közösen

Szerbiának és Magyarországnak a közös idegenforgalmi kínálaton kell dolgoznia

Szerbiának és Magyarországnak, kihasználva a nemzeti, kulturális és földrajzi kapcsolatait, közösen kell tennie a turizmus újboli fellendítésén a koronavírus-járvány utáni időszakban – emelte ki Tatjana Matić idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációval megbízott miniszter, miután tárgyalásokat folytatott tegnap Pintér Attilával, Magyarország belgrádi nagykövetével – áll a minisztérium sajtóközleményében.

– Azt gondoljuk, hogy jelentős lehetőségek rejlenek a turizmus terén való együttműködés fejlesztésében, különös tekintettel a Duna-régió közös népszerűsítését és a harmadik piacon való közös megjelenést illetően – hangsúlyozta Matić.

Pintér Attila egyetértett a miniszterrel, hozzátéve, Magyarország támogatja a koronavírus-útlevél bevezetését, illetve reményét fejezte ki, hogy az Európa Tanács ebben a kérdésben konszenzusra jut.

Tatjana Matić és Pintér Attila megemlítette a két ország közti együttműködés erősödését. Rámutattak arra, hogy 2019-ben a két ország közti árucsere-forgalom elérte az 1,76 milliárd eurót, és ezzel abban az évben Szerbia számára Magyarország volt a hatodik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A két ország közti együttműködés tavaly csak erősödött, hiszen 2020 decemberében a két ország kereskedelmi árucsere-forgalma 1,78 milliárd eurót tett ki, vagyis koronavírus-járvány ellenére 9,5 százalékkal növekedett a korábbi évhez képest.

A tárgyalófelek megállapították, hogy a kereskedelmi forgalom fejlődése kétségtelenül hozzájárul majd a Belgrád–Budapest gyorsvasút munkálatainak folytatásához, illetve a Szabadka–Szeged vasútvonal felújításához is.