2024. március 29., péntek

Minőségi és biztonságos élelmiszerek

Korszerű eszközökkel gazdagodott az Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet

Az intézetet a legmodernebb laboratóriumi berendezésekkel szerelték fel. Az idén folyadék- és gázkromatográfiai készülékkel bővítették a laboratóriumot, amely segítségével emberi és állati táplálékban jelenlévő mikrotoxinok, illóolajok és egyéb elemek szintjét tudják meghatározni. A gép beszerzését a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság társfinanszírozta. A berendezést dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és kutatási titkár is megtekintette.

– Az intézet a legkorszerűbb eszközökkel elemezheti az élelmiszer minőségét. A vizsgálatok nagyban hozzájárulnak az élelmiszeripari termékek minőségének meghatározásához. Az Élelmiszer-technológiai Intézet vezető intézménynek számít nemcsak Szerbiában, hanem külföldön is. Nagy érdeklődés mutatkozik szolgáltatásaik iránt. Ezenkívül jelentős szerepet játszik a tudomány és a gazdaság összekapcsolásában, ezért mi továbbra is segíteni fogjuk a laboratórium színvonalas munkáját, és igyekszünk kibővíteni lehetőségeiket – emelte ki Milošević.

Dr. Nebojša Ilić, az intézet igazgatója megköszönte a tartományi kormány támogatását.

– Igyekszünk különféle megoldásokat kínálni a vállalatoknak annak érdekében, hogy javítani tudják termékeik és szolgáltatásaik minőségét. Az új berendezést főként a növényvédő szerek elemzésérére fogjuk használni, mert ezek nagy veszélyt jelentenek egészségünkre – fejtette ki az igazgató.

Hozzátette, az új technológiák megismerése nélkülözhetetlen, mivel egyre intenzívebben fejlődik az ételkészítés technológiája. Folyamatosan új összetevők és nyersanyagok jelennek meg. Ehhez pedig elengedhetetlenek a korszerű berendezések. A jobb és biztonságos élelmiszer érdekében folyamatos elemzések végrehajtása szükséges. Ez az egyetlen módja annak, hogy a piacra kerülő élelmiszerek minősége megfelelő legyen.