2024. április 23., kedd

Sztrájk miatt lökhárító nélkül a Fiat 500L?

Folytatódik a figyelmeztető sztrájk a kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles (FCA) csoporthoz tartozó Fiat Plasticban, amely lökhárítókat gyárt az 500L típusú gépkocsikra. A gyár Önálló Szakszervezete közölte, hogy hétfőn két és fél órára szüntették be a munkát, és kedd reggeltől az autók lökhárító nélkül kerültek ki a gyárból.

A szakszervezetben elmondták, egy héttel az egy-egy órát tartó figyelmeztető sztrájk megkezdése után a munkaadó még mindig nem hívta őket tárgyalásokra, megszegte a sztrájktörvényt, ezért feljelentést tesznek ellene a munkaügyi felügyelőségnél. A Fiat Plasticban úgy nyilatkoztak, hogy a munkások február 3-ától fizetett szabadságon lesznek, az FCA szakszervezetében viszont azt közölték, hogy már kedden a második váltástól kezdődően felhagytak a munkával, hivatalosan nem a Fiat Plastic sztrájkja miatt, hanem a termelési tervvel összhangban. A Fiat Plastic munkásai bejelentették, hogy amint visszatérnek a fizetett szabadságról, folytatják a figyelmeztető sztrájkot, amit január 12-én azért kezdtek meg, mert több mint a felével csökkentették a nyaralási pótlékukat. A munkabeszüntetésben a foglalkoztatottak mintegy 95 százaléka vesz részt, a munkavezetőket is beleértve.

A sztrájkbizottság azzal a követeléssel fordult a munkaadóhoz, hogy a nyaralási pótlék egy szerbiai átlagbér összege legyen, az étkezési térítés pedig az átlagbér 20 százaléka, azzal, hogy a fizetett szabadság napjaira az alapfizetés 65 százalékát kapják. A követelések között van továbbá, hogy az ún. holtmunka utáni juttatás 0,5 százalék legyen szolgálati évenként, az állami ünnepekre pedig 120 százalékos fizetés járjon. A szakszervezetben korábban azt is elmondták, hogy az FCA vezetősége nyomást gyakorol a munkásokra, hogy három évre mondjanak le a sztrájkjogukról, ezért ők már négy éve nem akarják aláírni a kollektív szerződést.