2024. április 24., szerda
ZOMBOR

Túlzsúfolt a befogadóközpont

A Sikara sétaerdőben létesített befogadóközpontban december folyamán a bennlakók száma 120 fővel meghaladta a novemberi létszámot, december derekán már 875 személyt helyeztek itt el.

Hivatalos adatok szerint számuk ennél az egyharmadával magasabb, ugyanis a migránsok egy része a menekülttáboron kívül, egyéb szálláshelyeken tartózkodik, mind a városban, mind a környező településeken. Nem csupán a zombori befogadóközpont kapacitása túlterhelt, hanem hasonló a helyzet más helyeken is, mondjuk pl. Szabadkán.

Becslések szerint jelenleg mintegy nyolcezer migráns tartózkodik Szerbiában, noha decemberben a déli határ irányából fele annyian érkeztek az országba, mint az előző hónapban, az újonnan érkezettek száma ennek ellenére is meghaladja az 1100-at, egyötödük felnőtt felügyelet nélküli kiskorú. A beáramlás csökkenésével szemben emelkedett az Európai Unióból visszatoloncoltak száma. Novemberben Magyarországról 1500, decemberben pedig 2100 migránst küldtek vissza Szerbiába, és emelkedett a Horvátországból és a Bosznia-Hercegovinából visszaküldöttek száma is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint Szerbiában a migránsok mintegy fele afgán, az utánuk következő legnépesebb a szírek csoportja, majd következnek a pakisztániak, a bangladesiek, az irániak és az irakiak.