2024. április 23., kedd

Földcsuszamlás okozta csőtörések

Újvidéken a Ribnjak városrészben évek óta gondot jelentenek a földcsuszamlások, mert ilyenkor gyakran megsérül a vízvezeték-hálózat, a szivárgó víz pedig károkat okoz a házakban és az udvarokban.

A Ribnjak lakói elmondták a Dnevnik napilapnak, hogy az Alsó út 2. és 12. közötti rész a legkritikusabb e tekintetben, itt gyakran történik csőtörés. A polgárok szerint ezen a részen 50 évvel ezelőtt építették meg a vízvezeték-hálózatot, méghozzá engedélyek nélkül, illegális hálózatról van szó. A polgárok elmagyarázták, hogy az illegális vízvezeték-hálózatot úgy építették meg, hogy a környék lakói összefogtak, és az önkormányzat megkérdezése nélkül fektették le a csöveket, saját bevallásuk szerint pocsék munka volt. Azóta még jobban kiépült a Ribnjak település, nagy a forgalom, a csövek az úthálózat alatt fekszenek, ami miatt állandó terhelés alatt vannak.

A környék lakói arra panaszkodnak, hogy az udvaraikat gyakran elönti a víz, és a házak falai is nedvesek. Ha gond van, azonnal hívják a Városi Vízművek Közvállalatot, és az ügyeletesek azonnal a helyszínre érkeznek, elhárítják a meghibásodást. Az a legnagyobb gond, hogy ezt követően általában rövid időn belül újra megtörténik a baj. – Tisztában vagyunk azzal, hogy az itt kiépített vízvezeték-hálózatot törvénytelenül alakították ki, de senki sem nyújt megoldást erre a gondra. Szeretnénk olyan valakivel elbeszélgetni, aki valóban átlátja az áldatlan állapotot, valóban nagy problémát jelentenek a csőtörések. A Put-invest vállalat dolgozói gyakran javítják az úttestet a földcsuszamlások által kialakult kátyúk miatt, de pár hónapra rá ugyanazon a helyen újra megrongálódik az út. A vízvezeték-hálózatban a nyomás gyakran eléri a 10 bart, az ilyen fajta csöveket viszont legfeljebb négy bar nyomásra tervezték – magyarázta egy ribnjaki lakos.

Évtizedek óta óriási gondot jelent a Ribnjak településen a földcsuszamlás, gyakoriak a csőtörések, a kertek és a házak gyakran vízben úsznak

Évtizedek óta óriási gondot jelent a Ribnjak településen a földcsuszamlás, gyakoriak a csőtörések, a kertek és a házak gyakran vízben úsznak

A Városi Vízművekben elmondták, tudnak a problémáról, de ezt a gondot a városi Területrendezési Hivatal oldhatja csak meg. A városi Területrendezési Hivatalban ugyanakkor elmondták, hogy folyamatban van a Ribnjak település rendezési tervének a kidolgozása, ennek befejezéséig azonban tilos bármiféle építkezés a területen.

Az újvidéki önkormányzat megtesz mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb megoldódjon a Ribnjak lakóinak a gondja, a város gondot visel a polgárairól. A Ribnjak település rendezési tervének a kidolgozásához először komoly talajvizsgálatokat kell készíteni, majd ezt követően kezdődhetnek el az infrastrukturális felújítások – mondták a városi Területrendezési Hivatalban.