2024. április 19., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (27.)

Szép Ferencz emlékszobra

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

A Szent Teréz-székesegyház előtt kialakított téren áll egy szobor, amely egy imádkozó kezet ábrázol. A szobor Szép Ferencz szabadkai papnak, írónak és költőnek állít emléket, aki városunk sajtójának úttörője.

Szép Ferencz emlékszobra a Szent Teréz-székesegyház előtt áll (Fotó: Gergely Árpád)

Szép Ferencz emlékszobra a Szent Teréz-székesegyház előtt áll (Fotó: Gergely Árpád)

Szép Ferencz 1809. július 3-án született Szabadkán. 1833-ban szentelték fel pappá. Volt káplán többek között Futakon, Parabutyon, Csávolyon és Temerinben. 1841-ben került vissza Szabadkára, ahol előbb a Szent Rókus-templom plébániájára, majd a Szent Teréz-templom főplébániájára került. Papi teendői mellett az irodalom terén is munkálkodott. Imakönyveket fordított, írt verseket. 1837-ben jelent meg Bács vármegye év-századai című műve. 1847-ben a gyümölcsfatermesztés és nemesítésről írt értekezést. Neki tulajdonítják az első, 1847. évi szabadkai kalendárium kiadását. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt szerkesztette az első szabadkai lapot, a Honunk Állapotát. A lap Bitterman Károly nyomdájában készült. Első száma 1848. november 3-án látott napvilágot és hetente egyszer jelent meg. A hetilap főleg rövid harctéri híreket közölt a szabadkai olvasóközönség számára. A Honunk Állapota tíz szám után, 1849. január 5-én szűnt meg. 1849 tavaszán a pest-budai Közlöny című hivatalos lap kivonatait adta ki Szép Ferencz. Így gondoskodott arról, hogy a szabadkaiak is megismerhessék az 1849. április 14-én elfogadott Függetlenségi nyilatkozat szövegét. Szép Ferencz azonban nem csak lapok szerkesztésével és kiadásával állt ki a szabadságharc ügye mellett. A harcba vonuló szabadkai katonákat lelkészként elkísérte a táborba. A világosi fegyverletétel után így menekülnie kellett Szabadkáról. 1851-ben térhetett vissza szülővárosába. Pályázott a Szent Teréz-templom plébánosi állására. 1854-ben meg is választották plébánosnak, de Kunszt József érsek csak egy év múlva erősítette meg a megválasztását. Szép Ferencz nem sokáig tölthette be ezt az állást, ugyanis 1856. szeptember 10-én szívszélhűdésben elhunyt.

Szép Ferencz emlékszobrát halálának 150. évfordulója alkalmából, a Szép Ferencz-emléknapok keretében avatták fel. A 2006. szeptember 9-én és 10-én megtartott emléknapok első napján a Keresztény Értelmiségi Kör és a Szent Teréz-plébánia tanácskozást tartott a Városházán, majd a Hét Nap hetilap akkori szerkesztőségében felavatták a Szép Ferencz-emlékszobát. Másnap szentmisét tartottak Szép plébános emlékére, majd felavatták a tiszteletére emelt szobrot, Szarapka Tibor szobrászművész alkotását. A szobor azonban ekkor csak ideiglenes elhelyezést kapott a Fasizmus áldozatainak terén, ugyanis a tér székesegyház előtti része ekkor rendezés alatt állt. Mai helyén 2007. szeptember 1-jén leplezték le, és azóta is ott áll.