2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az immunizáció folytonosságát ígérték

Az egészségügyi válságstáb nem javasolta a korlátozó intézkedések enyhítését

Az érdemi tömeges immunizáció kezdetének meghatározó jellegét hangsúlyozta Aleksandar Vučić államfő az államvezetés és a vakcinációs operatív testület ülését követően. Mint kifejtette, a sikeres immunizáció a kulcsa az erős gazdaságnak. Az államfő szavai szerint 10 ezer és 30 ezer között mozoghat azoknak a polgároknak a száma, akik a továbbiakban naponta megkaphatják a vakcinát. A hazai, vagy a külföldi politikusok, illetve államvezetők dicséreténél egyetlen emberélet is fontosabb, jegyezte meg Aleksandar Vučić válaszolva az újságírói kérdésre, hogy miként reagált az Európai Unió a tényre, hogy Szerbia kínai vancinát szerzett be nagyobb mennyiségben. A Sinopharm vakcinája kiváló és a tárolása is egyszerűbb, mint más oltóanyagoké, valamint hagyományos módszerrel készült, emelte ki Aleksandar Vučić, majd sajnálatának adott hangot, hogy korábban engedett a nyomásnak és nem egyezett bele, hogy Szerbia részt vegyen a kínai védőoltás klinikai tesztelésének harmadik fázisában, mivel akkor már korábban megkezdődhetett volna a tömeges immunizáció. Az elnök bejelentette, hogy a Sinopharm vakcináját hamarosan a 3 és a 18 év közötti kiskorúak is megkaphatják.
Az államfő szavai szerint a tömeges immunizáció addig nem kezdődhetett meg, amíg nem érkezett nagyobb mennyiségű vakcina az országba, hiszen a 70 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech-védőoltás erre nem volt elegendő. A legrövidebb időn belül 250 ezer adagnyi orosz vakcinára számítanak – ebből 200 ezer első adag, míg 50 ezer második adag –, majd várhatóan februárban a Pfizer–BioNTech vakcinából is jelentősebb mennyiség érkezik Szerbiába, de az AstraZeneca oltóanyagára is számítanak, magyarázta Aleksandar Vučić, hozzátéve, hogy utóbbiból 800 ezer adagnyi Lengyelországon át érkezhet.

Az idősek otthonai lakóinak eddig 97 százaléka igényelte a védőoltást, mondta a folytatásban Aleksandar Vučić, aki az egészségügyi dolgozók vakcinációjának a dinamikájával is elégedett – a pontos számokról nem nyilatkozott –, azt viszont nehezményezi, hogy az eddigiekben a rendelkezésre álló vakcinát nem a kellő ütemben használták fel az országban.
Az idősek otthonai lakóinak immunizációjához kapcsolódóan Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter hozzátette, hogy az eddigiekben 4875 személy kapta meg legalább az oltóanyag első adagját, az említett lakóknak az egynegyede a második adagot is megkapta – a korábban elmondottak értelmében a szerbiai idősek otthonainak országszerte nagyjából 14 ezer lakója van. Azokban a létesítményekben, amelyekben az antigén koronavírus-tesztekkel kimutatták a vírus jelenlétét, egyelőre várnak az immunizációval, magyarázta Darija Kisić Tepavčević.
A sajtótájékoztatón az államfő arra is kitért, hogy Szerbia 8 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcinát engedett át Észak-Macedóniának, mondván, hogy a szerbiai járványhelyzetnek az immunizáció általi javulása mit sem érne, ha a szomszédos országban, vagy országokban, továbbra is rossz maradna a helyzet. Ha igény lesz rá, Szerbia más szomszédos országoknak is ad a rendelkezésére álló védőoltásból, emelte ki Aleksandar Vučić.
SEMMI SEM VESZIK EL
A sajtótájékoztatón Ana Brnabić miniszterelnök abbéli örömének adott hangot, hogy nem számítva Kínát, Izraelt és az Egyesült Arab Emírségeket, Szerbia a világ harmadik olyan országa, ahol megkezdődött a tömeges immunizáció. A vakcinákat nyomon követő elektronikus rendszerről beszélve a kormányfő elmondta, hogy utóbbinak köszönhetően egyetlen adagnyi vakcina sem „veszik el". Amint az oltóanyag megérkezik külföldről a két központi raktár valamelyikébe – egyik a Torlak Virológiai Intézet, a másik a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap keretében működik –, azonnal nyilvántartásba veszik és addig nyomon követik, amíg azt az adott polgár meg nem kapja, magyarázta Ana Brnabić.
A miniszterelnök összegzése szerint Szerbiába az eddigiekben 1.054.950 adagnyi oltóanyag érkezett meg, szerződést, illetve előszerződést pedig további 6 millió adagnyi vakcina megvásárlásáról írt alá.
A BIZONYLATOT BÁRMIKOR KÉRNI LEHET
Az e-vakcina rendszere három elemből épül fel: nyomon követ minden egyes adagnyi vakcinát, fogadja az immunizáció iránt érdeklődők jelentkezését és nyilvántartja az immunizált személyeket, magyarázta Mihailo Jovanović, a köztársasági kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója. A kormányközlemény szerint a tisztségviselő megismételte, hogy a vakcinát igénylő polgárok a gyakorlatban az immunizációs ütemtervvel összhangban kapják meg az oltóanyagot. Az adott polgárt szöveges üzenetben és/vagy e-mailben tájékoztatják az oltás helyéről és időpontjáról, magyarázta Mihailo Jovanović.
– A napi vakcinációs jelentés a következő adatokat tartalmazza: hányan igényelték aznap az oltóanyagot, mennyi vakcinát szállítottak ki a központi raktárakból és hány polgárt immunizáltak a helyi önkormányzatokban. A rendszer nyilvántartja az immunizált polgárokat, továbbá azt, hogy kinek mikor esedékes a revakcináció, majd végül az oltási igazolást. Utóbbit a polgár nyomtatott formában és e-mailben is megkapja, ám a rendszer tartósan nyilvántartja, így szükség esetén bármikor ismét kérheti – taglalta Mihailo Jovanović.
AGGÓDNAK AZ ÚJ VÍRUSTÖRZS MIATT
A Belügyminisztérium munkatársai közül egy nap alatt 9366-an jelezték, hogy felvennék a vakcinát, közölte Aleksandar Vulin tárcavezető, aki arról is beszámolt, hogy a járvány kezdete óta a Belügyminisztérium 12.684 munkatársa épült fel a fertőzésből, 51-en hunytak el, míg jelenleg 2188 fertőzöttet tartanak nyilván. A Szerb Katonaság kötelékében szolgálók, valamint az oktatásban dolgozók és az újságírók mellett a Belügyminisztérium munkatársai azok, akikre tegnaptól kiterjesztették a vakcinációt. A korábban elmondottak értelmében ma és a következő néhány napban az ország minden helyi önkormányzatába megérkezik a védőoltás és megkezdődhet az immunizáció. Belgrád mellett Újvidék is vakcinációs központot alakított ki, az Újvidéki Vásár csarnokában, de emellett másik 8 helyen is beadják a tartományi székvárosban a védőoltást.
Nebojša Stefanović védelmi miniszter a belgrádi vakcinációs központban kapta meg a Sinopharm oltóanyagát, majd ezt követően a katonaság tagjainak az oltása kezdődött meg, tegnap 700 katonát terveztek beoltani.
Zlatibor Lončar, az egészségügyi tárca vezetője és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szintén tegnap vették fel a védőoltást, a kínai Sinopharm oltóanyagát. Zlatibor Lončar utóbbi hatékonyságáról és biztonságáról biztosította a közvéleményt, majd arra kérte a polgárokat, hogy éljenek a lehetőséggel és igényeljék minél többen a védőoltást.
Az egészségügyi miniszter aggasztónak tartja, hogy a SARS–CoV–2 új törzse immár Magyarországon is megjelent, mondván: feltehetőleg nem lehet megakadályozni, hogy a vírustörzs Szerbiába is bekerüljön, annak érdekében viszont tenni lehet, hogy ez minél később történjék meg. A miniszter szavai szerint nem tervezik lezárni a szerb–magyar országhatárt.
MARADNAK AZ INTÉZKEDÉSEK
Kedden a köztársasági egészségügyi válságstáb is ülésezett, ezt követően Predrag Kon epidemiológus erősítette meg, hogy a testület a jelenleg hatályos korlátozások és óvintézkedések hatályban maradását javasolja a kormánynak, azaz nem támogatja sem a különböző létesítmények nyitvatartásának a meghosszabbítását, sem a beutazási szabályok további enyhítését. A válságstáb egészségügyi szakértő tagjai a gazdasági érdekeket is figyelembe veszik, ám számukra elsőbbséget élvez az egészségügyi rendszerre háruló teher enyhítése, nyomatékosította Predrag Kon, akinek értékelése szerint a járványhelyzetet kedvezőtlennek és bizonytalannak minősíthetjük. Mint hozzátette, a válságstáb a továbbiakban elsősorban a tömeges immunizáció folyamata megvitatásának a céljával ül össze, „mivel pillanatnyilag Szerbiában semmi sem fontosabb annál, hogy minél több polgárt beoltsanak".
Az új vírustörzs kapcsán Predrag Kon az országhatárok „védelmének" a fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy Szerbiában egyelőre nincs bizonyíték az említett vírustörzs jelenlétére.
Ami az aktuális járványügyi mutatókat illeti, a hétfő és a kedd között eltelt 24 órában 10.534 koronavírustesztet végeztek el, ebből 688 eredménye volt pozitív (16,02 százalék). Az említett egy nap leforgása alatt 20 Covid-páciens hunyt el (összesen 3791), a halálozási arány 1,01 százalék. Kórházi gyógykezelésre 5089 páciensnek van szüksége, míg mesterséges lélegeztetésre 171-nek. Vajdaságban előző nap 457 volt az esetszám, 158 Újvidéken. Az aktív fertőzések száma a tartományban 13.273.