2024. április 23., kedd

Javult a befektetői hangulat januárban az euróövezetben

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok dacára januárban tovább javult a ZEW német gazdasági kutatóintézet németországi és euróövezeti befektetői hangulatindexe.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet januári felmérésében a pénzügyi befektetők németországi konjunkturális kilátásokról alkotott megítélését számszerűsítő mutató a januári 55,0 pontról 61,8 pontra ugrott.

A piac ennél kisebb mértékű emelkedést, 60,0 pontot várt januárra.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése is javult, még ha minimális mértékben is: a mutató 0,1 ponttal, mínusz 66,4 pontra nőtt januárban. A piac további csökkenést, mínusz 68,5 pontot várt a decemberi mínusz 66,5 pont után.

Dacára a járvány terjedését fékező korlátozások jövőbeni alakulásával kapcsolatos bizonytalanságoknak a német gazdaság kilátásainak megítélése enyhén javult. Ez arra vezethető vissza, hogy különösen kiugró mértékben javult az exportkilátások megítélése – hívta fel a figyelmet Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A német gazdaság teljesítménye tavaly 5 százalékkal csökkent, kevésbé az elemzői várakozásoknál vagy éppen a pénzügyi világválság idején elszenvedettnél. A járvány által okozott gazdasági csapásokat enyhítették a kormány példátlan gazdaságösztönző intézkedései és mentőcsomagjai.

A német központi bank hétfőn közölt rendszeres havi jelentésében jelezte, hogy ellenállónak bizonyult a német gazdaság a november óta fokozatosan szigorodó járványvédelmi korlátozásokkal szemben. A Bundesbank megítélése szerint az év utolsó negyedévében a német gazdasági teljesítmény „többé-kevésbé stagnált", ami óvatos derűlátásra ad okot az idei kilátásokat illetően.

A pénzügyi befektetők körében erősödött az optimizmus az euróövezet gazdasági teljesítményét illetően is. Az euróövezeti konjunkturális várakozásokat tükröző index az előző havihoz képest 3,9 ponttal 58,3 pontra emelkedett. Szakértők 45,5 pontot vártak januárra az előző havi 54,4 pont után.

Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató viszont az euróövezet esetében romlott, 3,2 ponttal, mínusz 78,9 pontra süllyedt.

A ZEW havi rendszerességgel végzi el hangulati felmérését mintegy 300 németországi intézményi befektető és pénzügyi elemző körében az elkövetkező hat hónap kilátásairól és az aktuális befektetői környezetről alkotott véleményük megismerése érdekében.