2024. április 25., csütörtök

Iskolák nyitottak újra szerte Európában

Szakértők azzal érvelnek az iskolanyitás mellett, hogy az otthoni tanulás miatt egyre több gyereknél jelentkeznek depressziós tünetek

Visszatérhetett az iskolákba a lengyel gyerekek egy része – több mint két hónap után. Az általános iskolák alsó három osztályába járók ülhetnek ismét iskolapadba, a többiek továbbra is távoktatásban részesülnek. A koronavírus-járvány miatti intézkedés részleges feloldásával sokan nem értenek egyet.

Egy nő, Marta Mikiel azt mondja, a fertőzöttségi adatokat figyelembe véve, az oldás aligha lesz hosszú életű. Különben is nem érti, miért nem a tanárok kapnak először védőoltást, ez fontosabb lenne, mint az idősek beoltása.

A római középiskolákba tíz hónapnyi távtanulás után tértek vissza a diákok. Hogy a tantermekben biztosítsák a koronavírus-járvány miatti kötelező távolságtartást, az Aristofane középiskolában például tanítási naponként csak az osztálylétszámok fele tartózkodhat.

Az olasz főváros több helyszínén tüntettek a nyitás ellen. Tanulók korszerűbb osztálytermeket, járványügyi szempontból biztonságosabb tömegközlekedést követeltek.

Újranyitottak a moszkvai általános iskolák is. A bejáratnál testhőmérsékletet mérnek, a szüneteket az osztályok ütemezve, nem azonos időben tartják. A polgármester rendelete szerint, ha csak egy fertőzött is lesz egy osztályban, az egész osztály újra távoktatásra áll át.

– Nagyon örülök, hogy újra láthatom az osztálytársaimat, barátok nélkül sokkal nehezebb tanulni – mondta egy lány, egy másik pedig úgy fogalmazott, végre megszabadult a távtanulástól, jobban szereti, ha közvetlenül kommunikálhat a társaival és láthatja a tanárait is.