2024. április 25., csütörtök

Felfüggesztik a szabadúszók ellenőrzését

Azt követően, hogy Ana Brnabić szerb miniszterelnök tegnap megbeszélést folytatott az Interneten Dolgozók Egyesületének tagjaival, ma már jelentős eredményeket is fel tudnak mutatni a szabadúszók: az Adóhivatal felfüggeszti a freelancerek tevékenységének ellenőrzését. 

Miran Pogačar, az Internet Dolgozók Egyesületének elnöke a nova.rs-nek elmondta a hivatal mindaddig felfüggeszti a szabadúszók ellenőrzését, amíg tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. A kormány közleménye szerint a jövő héten megbeszéléseket folytatnak az Interneten Dolgozók Egyesülete, a Pénzügyminisztérium, a munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium, valamint az Adóhivatal képviselői a jelenlegi helyzet leghatékonyabb és legátláthatóbb megvitatása céljából.

A beszélgetőtársak a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a külföldről jövedelmet kereső személyek bizonyos kategóriáira, például azokra, akik szerencsejátékkal keresnek, vagy egy napra szóló lakásbérbeadással valósítanak meg jövedelmet, speciális kategóriaként kell tekinteni. 

A szabadúszók továbbá kijelentették: hajlandóak adózni, de ezt az új törvény megfogalmazásától kezdődően akarják, nem pedig évekre visszamenőleg.