2024. április 25., csütörtök

Tömegesen távoznak a vendégmunkások Nagy-Britanniából

Eddig Nagy-Britanniát több mint 1,3 millió külföldi bevándorló hagyta el, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el a munkahelyüket – derült ki a Economic Statistics Centre of Excellence (ESCoE) gazdasági kutatóintézet tanulmányából. A szerzők rámutatnak arra, hogy ez példátlan az ország történelmében.

– Az adatok azt mutatják, hogy a járvány ideje alatt a munkahelyek elvesztésének a terhe leginkább a külföldi munkavállalók vállára nehezedett, és ez hatalmas visszatérő migrációt indított el – közölték.

Ez a trend különösen Londonban figyelhető meg, ahol minden ötödik munkavállaló külföldön született. A fővárosból eddig mintegy 700.000 vendégmunkás távozott, országszerte azonban ez a szám meghaladhatja az 1,3 millió személyt is – áll a felmérésben. A második világháború óta ez a legnagyobb népességcsökkenés a szigetországban. Arról nincsenek adatok, hogy a körülbelül azonos számú külföldön élő britek közül hányan jönnének vissza.

A tanulmány szerint a vendégmunkások kivándorlása feltételezhetően csak átmeneti, egy részük visszatér a pandémia után. A brit gazdaság nagyban függ a külföldi munkavállalóktól, és nem csak a járványhelyzet okozza a gondot. Számos munkáltató ugyanis attól tart, hogy a Brexit és a külföldiekre vonatkozó szigorúbb szabályok bevezetése miatt elveszíti a képzett munkavállalókat.