2024. április 20., szombat

Megegyeztek, hogy egyezkednek

Folytatódnak a tárgyalások a szabadúszók és a szerb kormány között

Egyelőre nem született megoldás a külföldre dolgozó szerb állampolgárok adókötelezettségeinek teljesítéséről – áll az Interneten Dolgozók Egyesületének közleményében, amelyet a szerb kormány képviselőivel folytatott tárgyalás után tettek közzé. A hét elején megtartott egyeztetésen az egyesület szakembereit Ana Brnabić kormányfő fogadta. A megbeszélésen Siniša Mali pénzügyminiszter és Dragana Marković, az Adóigazgatóság igazgatója is részt vettek.

Mint ismeretes, a szabadúszók a múlt pénteken tüntetést szerveztek Belgrádban. Az adóhivatal ugyanis tavaly év végén a 2001-ben érvénybe lépett, adók és járulékok megfizettetéséről szóló törvény alapján küldte ki a behajtásokat a külföldről érkező jövedelmekre. Ennek értelmében hat évre visszamenőleg felszámolták a kamatokat is, így jelenleg is tetemes összegekkel terhelnek csaknem 100 ezer külföldi jövedelemmel rendelkező szerb állampolgárt. Ahogyan arról többször is beszámoltunk, a szabadúszók képviseletét az Interneten Dolgozók Egyesülete vállalta fel, a végzések kiküldését követően pedig sürgős találkozást kértek az illetékes állami szervekkel.

Nem történt áttörés a hétfői tárgyaláson (Fotó: Beta)

Nem történt áttörés a hétfői tárgyaláson (Fotó: Beta)

A több hónappal ezelőtt szorgalmazott tárgyalásra hétfőn került sor. Az egyesület képviselői szerint a megbeszélés ismerkedéssel és kölcsönös véleménycserével telt el, és egyetlen kérésüket sem utasította vissza a szerb kormány. A tárgyalás folyamán abban egyeztek meg, hogy felmérik a helyzetet: pontosan meghatározzák az interneten dolgozók azon csoportját, amely megkapta, és amely még várja a visszamenőleg felszámolt adóról szóló határozatokat. Ez ugyanis az alapja annak, hogy megfelelő megoldást találjanak a szabadúszók helyzetére – írták az egyesület szakemberei.

A kormány készen áll a probléma megoldására, de nem engedheti meg az állam adórendszerének összeomlását – mondta a megbeszélésen Brnabić. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2018-ban az állami vezetés megkönnyítette a cégalapítást a fiatalok számára azzal, hogy az első üzleti évben adómentességet kaptak az említettek. Hozzátette, hogy egy új törvény kidolgozása van folyamatban, amely a rugalmas munkaformákat szabályozza majd. Felkérte az egyesület képviselőit, hogy csatlakozzanak a törvény kidolgozásával foglalkozó munkacsoporthoz. A miniszterelnök szerint a kormány célja, hogy mielőbb megtalálják a megfelelő megoldást, hogy az interneten dolgozók folytathassák üzleti tevékenységüket, és jövedelemhez jussanak.

Miran Pogačar, az egyesület elnöke a találkozó után kiemelte, hogy tapasztalható volt a kormányképviselők jóindulata, és hajlottak az adóvégzések visszavonására, ám erről hivatalos döntés még nem született. Hangsúlyozta, hogy az interneten dolgozók továbbra is a visszamenőleg felszámolt adók törlését, illetve a már megfizettetett adók megtérítését kérik a szerb kormánytól. Amennyiben ezeket nem teljesítik, kilépnek a tárgyalásokból és folytatják a harcot az igazságos megoldásért – mondta az egyesület elnöke. Hozzátette: a helyzet bonyolult, és további egyeztetéseket kíván.

A következő megbeszélésre a jövő héten kerülhet sor, amikor gyakorlati példákon keresztül tárgyalják át az adómegfizettetési lehetőségeket, attól függően, hogy milyen internetes munkáért érkező jövedelemről van szó – írják a szabadúszók képviselői. A kormány közleménye szerint a megbeszéléseket az Interneten Dolgozók Egyesülete, a Pénzügyminisztérium, a munkaügyi, foglalkoztatási, veterán és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium, valamint az Adóhivatal jelenlétében folytatják.