2024. április 24., szerda

Havi 34 000 eurós fizetés az igazgatónak?!

– A Srbijagas egy rendezetlen, eladósodott vállalat, a szaktárca célja pedig rendet teremteni a földgázszektorban, hogy az eddiginél sokkal nagyobb nyereséget hozzon az államnak – jelentette ki Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter.

Mint emlékeztetett, a Srbijagas – mindamellett, hogy az állam átvállalta a több mint egymilliárd eurós adósságát – csupán az utóbbi másfél évben több mint 300 millió euró bankkölcsönt vett fel fizetőképességének fenntartására, nem pedig beruházásokra.

– Nem lehet sikeres az a vállalat, amely nem fejezte be a tervezett földgázvezetékeket, és azt is, amit elvégzett, a reális ár háromszorosáért – ötszöröséért végezte – mondta Mihajlović, hangsúlyozva, hogy Szerbia földgázszektorát össze kell kapcsolni az összes szomszédos országgal. A Niš–Dimitrovgrad vezeték mellett interkonnekciókat kell kiépíteni Románia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Montenegró felé is, és ugyanilyen fontos, hogy a vezeték egy ága Priština felé vezessen.

– Nem az a cél, hogy veszteséget termelő vállalataink legyenek, melyeknek minden egyes projektumát az államnak kell támogatnia. A Srbijagas nem jól működik, közben igazgatójának havi bevétele 34 000 euró, és saját magát nevezi ki a céghez kapcsolódó vállalatok felügyelőbizottságába és közgyűlésébe. Nem személyes ellentétekről van itt szó, a szerbiai földgázgazdaság jövője a tét – mondta Mihajlović a Bányázati és Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.