2024. április 25., csütörtök

Több falugazdász kellene

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége tavaly is tevékeny volt

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének – a többi civil szervezethez hasonlóan – a járványhelyzethez kellett igazodnia az elmúlt év során, így a falugazdászok tevékenységi köre új feladatokkal bővült – nyilatkozta évértékelő beszélgetésünk során Nagy Miklós, a VASZ elnöke.

Felvonulás a 2019-es gazdanapokon

Felvonulás a 2019-es gazdanapokon

– A járvány ellenére sem tagadhattuk meg a mezőgazdasági termelőktől a segítségnyújtást, ezért interneten keresztül kommunikáltunk velük, és csak azért kellett bejönniük az irodába, hogy aláírják a szűkséges okmányokat – mondta Nagy Miklós, s hozzátette, hogy minden más tevékenységet az elektronikus kommunikáció teljes tárházát alkalmazva végeztek el a falugazdászok. A Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve olyan akciót szerveztek, amelynek során a termelőknek vetőmagot biztosítottak és szállítottak ki tavaly tavasszal. Ebben a projektumban a falugazdászok a termelők körében végeztek felmérést, hogy mire van szükségük, és a későbbiekben a magok szétosztásában is derekasan részt vettek. Emellett igyekeztek eleget tenni a falugazdászok képzéséről szóló terveknek, és összhangban a járványügyi óvintézkedésekkel, teljesítették ezt, sőt túl is teljesítették, mivel az érintettek számára pluszképzéseket tartottak. Ugyanakkor a gazdáknak szóló előadások jó része, ahol közvetlenül találkoztak volna velük, elmaradt. Szerencsére néhány ilyen jellegű eseményt, így a tordai kukoricatörő fesztivált vagy a zentai pálinkafesztivált megtartották, viszont az ezekhez kapcsolódó tömegrendezvényeket nem. A különféle kiállításokon való részvételt sem sikerült biztosítaniuk a zentai mezőgazdasággal foglalkozóknak, egyedül a januárban Budapesten lebonyolított MASH EXPO nemzetközi mezőgazdasági kiállításra jutottak el, valamint az Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyére, amelyen a VASZ falugazdászai saját csapattal vettek részt.

– A tavaly elmaradt aktivitásokat erre az évre tervezzük, s a körülményeknek megfelelően tartjuk meg. Bízunk abban, hogy a tavasz folyamán valamelyest rendeződik a helyzet, mivel ezekre a rendezvényekre, kiállításokra, a termelők számára megrendezett előadásokra, továbbképzésekre és termékbemutatókra nagy szükség van, ugyanis ezek nélkül a termelőkhöz nem jutnak el a fontos információk – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, aki elmondta, a Kárpát-medencében ténykedő falugazdászok számára is mindössze egy online konferenciát szerveztek, ez viszont nem adja vissza a személyes találkozásokból fakadó élményeket, ugyanakkor a térségben ténykedő falugazdászoknak szükségük van tapasztalatcserére, párbeszédre. Jelenleg húsz falugazdász és egy őket koordináló falugazdász dolgozik, így tartományunk magyarlakta vidékének 85–90 százalékát lefedték, de bővíteni szeretnék a számukat. Erre remélhetőleg lesz lehetőségük, hiszen tavaly már kérelmezték a hálózat bővítését, ami kizárólag a támogató testületüktől, a Magyar Agrárminisztériumtól függ, hogy mennyi személyre tud pénzt biztosítani.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke

Nagy Miklós, a VASZ elnöke

– Ígéret van rá, és ők is azon dolgoznak, hogy megszülessen erre a magyar kormányrendelet, amely alapján bővülne a hálózat. Mi tíz személlyel szeretnénk bővíteni a hálózatot, de már akkor is elégedettek leszünk, ha idén négy-öt fővel tudjuk bővíteni – hangsúlyozta.

Nagy Miklós elmondta, hogy a falugazdászok képzését az idén is folytatják, hiszen állandó, permanens képzésre van szükségük, mivel folyamatosan új, a mezőgazdasági tevékenységre vonatkozó szabályozások jelennek meg, és ezeket kísérniük kell, hiszen csak így tudnak a termelőknek segíteni.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a múlt év folyamán is részt vett a Magyarok Kenyere programban, a vajdasági magyar gazdáktól július 28-án Zentán gyűjtötték össze a búzaadományokat, a Kárpát-medencei összeöntés ünnepére való mintát pedig három napra rá vitték át a magyarországi Szarvasra. Nagy Miklós elmondta, hogy összesen 20,5 tonna búza jött össze 360 termelőtől, akik tartományunk 47 magyarlakta települését képviselték. A búzát a Kontakt valkaisori malmában őrölték meg, az ebből kapott lisztet pedig 23 gyermekekkel foglalkozó szervezetnek, nagycsaládosok egyesületének és a tartományunkban működő magyar kollégiumoknak adták át októberben.

– Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a vajdasági magyar gazdáknak, mert akármilyen év is volt a tavalyi, a jótékonykodási, adakozási kedvük nem lanyhult, és nagy mennyiséggel járultak hozzá ehhez az akcióhoz – hangsúlyozta a VASZ elnöke.