2024. április 25., csütörtök

Melyek a legkeresettebb szakmák Újvidéken?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat újvidéki kirendeltségének nyilvántartásában összesen 29.808 munkanélküli polgár szerepel, közülük 13.014-en újvidékiek. A székvárosi kirendeltség szerint a koronavírus-járvány ellenére a dél-bácskai körzetben tavaly a regisztrált munkanélküliek száma nyolc százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019-ben. Így a munkanélküli egészségügyi dolgozók, gyógyszerészek, higiénikusok, futárok és vegyipari dolgozók is munkába álltak, míg a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a közlekedési ágazatban dolgozókra kevésbé van szükség a piacon, írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

„A munkáltatókra és alkalmazottaikra nehezedő munkakörülmények ellenére sem történt jelentős elbocsátás. Az újvidéki kirendeltséghez intézett kérelmek száma – az állás elvesztése miatti pénzügyi juttatáshoz való jog gyakorlására – 2020-ban alacsonyabb volt 2019-hez képest”, mondják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban, ahol hozzáteszik, hogy tavaly 5894 munkáját elvesztő polgár jelentkezett a kirendeltségnél.

Meg kell jegyezni, hogy az állás nélkül maradtak számáról szóló hivatalos statisztika csak azokat foglalja magába, akik korábban állandó munkaviszonyban voltak. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szám jóval magasabb, mert sokan feketén dolgoztak, ideiglenes és alkalmi munkákat vállaltak, vagy szabadúszóként veszítették el állásukat.

A járványtól függetlenül továbbra is nagy igény mutatkozik az IT-szektorban dolgozókra, gépész- és építőmérnökökre, de az építőipari segédmunkásokra, a CNC-gépkezelőkre és a könyvelőkre is.

Ami a kormány Az első fizetésem elnevezésű programját illeti, 525 fiatal állhatott munkába az újvidéki kirendeltség nyilvántartásából.