2024. április 24., szerda

Szenttamáson is megszólal az iskolacsengő

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában is ma kezdődik a második félév. Az iskolában ugyanazt a tanmenetet alkalmazzák, mint szeptemberben. A tanítás rövidített, 30 perces órákkal folyik, az alsósok és a felsősök három váltásban járnak majd iskolába. Távoktatás egyelőre nem lesz, ez csupán néhány diákra vonatkozik, akik szülei kérték a tantestülettől, hogy mentse fel gyermeküket a kötelező iskolai látogatás alól, helyette a távoktatást választják, mondta lapunknak Munjin Szokola Erika, az intézmény igazgatója.
−Az idei tanévet három váltásban kezdtük, távoktatás csak a felsősöknek volt december 1-től az első félév végéig. A második félévet bizakodva kezdjük, ugyanolyan beosztás alapján, mint szeptemberben, vagyis a diákok bejárnak az órákra. Ami az első félévet illeti, elégedettek lehetünk, hiszen minden tanuló befejezte a tanévet, mindössze három diáknak volt egy-egy elégtelen osztályzata. Számukra a téli szünetben online pótórát tartottak a tanárok. Az átlageredmény az alsósok esetében négyen felül van, tehát jeles, a felsősöknél pedig jó. Az előző évekhez képest hatalmas csökkenés tapasztalható az igazolt és igazolatlan hiányzásokból, továbbá bizakodásra ad okot az, hogy a második félévben iskolánkba három új tanuló érkezett, és jelenleg 473 diákunk van – sorolta az igazgató.
Hangsúlyozta, amíg nem kapnak értesítést az esetleges változásokról, vagy a távoktatás újbóli bevezetéséről, addig a diákok a szeptemberi beosztás szerint kezdik a második félévet, azaz az első csoport 8-tól 10 óra 25 percig, a második 11-től 13 óra 20-ig, a harmadik csoport pedig 13 óra 35 perctől 15 óra 55 percig jár iskolába. Az elsősöket és az ötödikes diákokat nem osztották szét, ők nagyobb tanteremben tanulnak, a többi, 15 főn felüli osztályokat viszont szétosztották. A váltások között félórás szünet van, ami elegendő idő ahhoz, hogy kitakarítsák és fertőtlenítsék a tantermeket, a gyülekezés elkerülése végett pedig a diákok három külön bejáratot használnak.
Munjin Szokola Erika elmondta, hogy az iskolában nemcsak a tanítás menetét szervezték át, hanem az itt dolgozók, valamint a takarítók munkáját is. Az intézményben mindenki számára kötelező az arcmaszk viselete, a kéz fertőtlenítése, napi szinten fertőtlenítik az előcsarnokot, a tornatermet, az udvart, egyszóval mindent, amit használnak. Talán ennek köszönhető, hogy eddig csupán pár koronavírusos beteg volt, két diák és néhány szülő.
− Közeledik Szent Száva, az iskolák védőszentjének ünnepe. A közös ünnepség helyett idén minden tanár osztályfőnöki órán ismerteti a védőszenttel kapcsolatos tudnivalókat. Fontos elmondani még azt, hogy hétfőn és kedden a diákok nem kapnak uzsonnát, tekintettel arra, hogy nem volt lehetőség begyűjteni az uzsonnapénzt. Így majd csak szerdától uzsonnázhatnak a diákok az iskola konyháján. Minden diák az uzsonna felét fizeti, a másik részét a község fedezi – mondta végezetül az igazgató.