2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Az évtized botrányai (3.)

A Formula–1 elmúlt tíz évének legnagyobb visszhangot kapó balhéi között elérkeztünk a toplista élmezőnyéhez – vitás szituációk, amelyek már nemcsak az adott hétvégét, hanem az egész szezon hangulatát meghatározták, olykor emberi kapcsolatokat tettek tönkre, és emlékezetes pillanatokként máig felemlegetik őket a sport berkeiben.

Az 5. helyen: öt versenyző két ülésre

Nem nagyon volt még példa olyan bizarr történésre, amikor egy versenyhétvége kezdetén több versenyző jelentkezett munkára egy csapatnál, mint ahány versenyautóval az rendelkezett. A 2015-ös szezonnyitóra azonban a története leggyengébb időszakát élő, súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Saubernek sikerült ilyen helyzetbe kevernie magát, aminek minden részlete azóta sem ismert. Történt ugyanis, hogy noha a csapat két új versenyzővel, Marcus Ericssonnal és Felipe Nasrrel készült a szezonnyitóra, a Sauber előző évi tesztpilótája, Giedo van der Garde szintén azt állította, hogy versenyzői szerződést kötöttek vele erre az idényre, amit mégis próbált semmibe venni a csapatvezető, Monisha Kaltenborn. A holland azonban nem hagyta magát, bíróságra vitte az ügyet, és előbb a csapat otthonában, Svájcban, majd a szezonnyitó helyszínén, Ausztráliában is pert nyert korábbi munkaadói ellen. Ezen felbuzdulva az edzésnapon versenyoverallba öltözve meg is jelent a csapat garázsában, ott viszont nem engedték, hogy autóba üljön. A szürreális jelenetek után Van der Garde végül elállt a versenyzési szándéktól, és zárt ajtók mögött megegyezett a csapattal a kompenzációról, de hangsúlyozta, ha ő nem enged, az autókat le is foglalhatta, a csapatvezetőt pedig őrizetbe vehette volna az ausztrál hatóság. Közben kiderült, hogy Van der Gardéhoz hasonlóan Adrian Sutil és Esteban Gutiérrez is versenyzői szerződéssel rendelkezett 2015-re, csak ők nem teregették ki az ügyet a nyilvánosság előtt, azaz a Sauber öt pilótát igazolt le a két autóra. Kaltenborn másfél év múlva, a csapat tulajdonosváltásával eltűnt az F1-ből, Van der Garde pedig azóta is gyakran köszörüli a nyelvét a ma már Alfa Romeóként ismert csapaton az akkori bánásmód miatt.

A 4. helyen: az F1 találkozása a koronavírussal

Minden sportágat felkészületlenül érintett, amikor lecsapott a világjárvány 2020 tavaszán, de akkora káoszba egész biztosan senki nem hajszolta magát, mint a Formula–1. Az időzítés persze egyáltalán nem volt szerencsés számukra, hiszen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat éppen március közepére tűzték ki, amikor már érezni lehetett, hogy világméretű lezárások érkezhetnek, az F1 azonban némi dilemma után úgy döntött, nekivág a hosszú melbourne-i utazásnak. Ekkor még vajmi keveset lehetett tudni a vírusról, a maszkok és a kötelező PCR-tesztek kora előtt jártunk, a sporton pedig a teljes tanácstalanság lett úrrá, amikor csütörtök délután a McLaren bejelentette, a csapat egyik tagja megfertőződött a koronavírussal, emiatt visszalépnek a hétvégétől. Az éjszaka válságtanácskozással telt a csapatok és az F1 vezetősége között, a szavazás pedig döntetlen állást hozott a versenyezni akarók, a hazautazás mellett döntők és a tartózkodók között. Még péntek reggel is, amikor már csak pár órára voltunk az első szabadedzéstől, ellentmondásos sajtóhírek szivárogtak ki arról, hogy lesz-e folytatás. Bár néhány versenyző titokban már repülőre szállt, a csapattagok reggel visszatértek a pályára, mintha megkezdenék a munkát, miközben a nézők gyülekeztek a bejárat előtt – ugyanis sem az F1, sem a pálya nem akarta kimondani a verseny lefújását, attól félve, hogy őket sújtják majd a szerződés felmondásának súlyos terhei. Végül 100 perccel az első edzés előtt álltak ki közösen a döntéshozók, és jelentették be az esemény törlését. A kínos visszavonuló után viszont az F1 összeszedte magát, és jól kidolgozott tervvel zavarta le a szezont.

A 3. helyen: Multi-21

Sebastian Vettel és Mark Webber csapattársi viszonya rengeteg feszült pillanatot hozott a Red Bullnál töltött öt évük alatt – gyakran azért, mert a vezetőség a németet részesítette előnyben az ausztrállal szemben –, a 2013-as Malajziai Nagydíjon viszont hiába akarta a csapat Webber sikerét, az F1 valaha volt egyik legkínosabb kettős győzelmét kapták meg helyette. A futam hajrájában Webber állt az élen Vettel előtt, amikor a csapat mindkét versenyzőjének kiadta az azóta elhíresült „Multi-21” utasítást. Ez annyit jelentett, hogy mindketten őrizzék meg pozíciójukat, és csata nélkül, a technika kímélésével, biztonságosan jussanak el a célig. Vettel azonban szembement a kéréssel, pár kör alatt megérkezett csapattársára, majd kanyarokon át tartó küzdelem során át is vette tőle a vezetést. Vettelt a csapatvezető figyelmeztette azonnal a rádión, hogy butaságot csinált, majd a díjátadó előtt és alatt is tapintható volt a feszültség az érintettek között. Furcsa jelenetek és nyilatkozatok következtek, amelyek során Vettel a futam megnyeréséért kért bocsánatot a csapattól, miután azok elmarasztalták őt az utasítás figyelmen kívül hagyása miatt. Ám mire eljött a következő futam, Vettel hozzáállása megváltozott, és már azt mondta, egy hasonló helyzetben ugyanígy tenne. „Versenyeztünk, gyorsabb voltam, megelőztem, győztem” – váltott kíméletlen hangnemre a német. A két versenyző viszonya végleg elmérgesedett, egyesek szerint viszont éppen ez a Vettel-féle kíméletlenség az igazán nagy bajnokok sajátossága, hiszen senki nem azért jön az F1-be, hogy barátokat szerezzen.

A 2. helyen: a Mercedes titkos tesztje

Rendszeresek a szabályértelmezési viták a csapatok között, amikor bizonyos ügyek mentén külön táborokba rendeződnek, ennél a hatalmas földindulást kavart ügynél azonban mindenki a Mercedes ellen kelt ki. 2013-ban történt, egy évvel a Mercedes domináns korszakának kezdete előtt, amikor a az autó Nico Rosberggel és a frissen leigazolt Lewis Hamiltonnal egy körön már gyors volt, a versenyeken viszont gyakran drasztikus mértékű gumikopás miatt estek vissza. A Monacói Nagydíj hétvégéjén aztán mindenkit váratlanul ért, amikor kiderült, hogy az előző héten a Mercedes a Pirellivel közösen Barcelonában háromnapos gumitesztet bonyolított le, amelyen két állandó versenyzőjükkel vettek részt, és az az évi autót vezették – pedig mindkét aspektust tiltották a szezonközi tesztelésre vonatkozó szigorú szabályok. A Ferrari és a Red Bull azonnal óvást nyújtott be a rivális szabálytalan előnyszerzésének gyanújával, a történteket pedig még rosszabb fényben tüntette fel, hogy Monacóban Rosberg megszerezte a csapat szezonbeli első győzelmét. Az ügy az FIA bíróságára került, ahol a szabályértelmezési vita arra egyszerűsödött le, melyik félnek kellett volna tájékoztatnia, és meghívnia a többi csapatot is a tesztre. Az FIA elismerte, hogy a kommunikációban ő is hibázott, a Mercedes büntetése pedig a fiatal versenyzők tesztjétől való eltiltás lett, ami a riválisok szerint jóval enyhébb súlyú, mint maga a vétség. A titkos teszt így a Mercedes-csapatvezetőként utolsó évét töltő Ross Brawn újabb sikeres taktikai húzásaként került be a sporttörténelem lapjaira.

Az 1. helyen: Vettel szándékosan nekimegy Hamiltonnak

Futballból vett hasonlattal mondható, hogy ez volt a Formula–1 Zidane–Materazzi-incidense, az évtized leginkább érthetetlen, forrófejű és sehogyan sem menthető megmozdulása, ami a 2017-es Azerbajdzsáni Nagydíj zűrzavarait fokozta. A bajnoki címért versenyt futó Hamilton vezette a versenyt Vettel előtt, amikor a mezőny lassú tempóban a biztonsági autó mögött cikázott. Vettelt felkészületlenül érte, hogy Hamilton az egyik kanyar előtt nagyot fékezett, így ő már nem tudott időben a pedálra lépni, és a Ferrari orrkúpja enyhén koccant a Mercedes hátuljával. A németben azonnal fölment a pumpa, gyanúja szerint ugyanis riválisa szándékosan féktesztelte őt. A következő egyenesben rögtön Hamilton mellé gyorsított bal oldalról, és heves gesztikulálások mellett jobbra fordította a kormányt, így a két autó első kereke összecsattant. Szándékos ütközésekért kisebb szériákban kizárás az általános szankció, itt viszont az FIA – miután megállapította, hogy Hamilton nem fékezett másképp, mint az előző körökben – 10 másodperces stop & go büntetéssel sújtotta a németet. A sors furcsa fintora, hogy a futam káoszának köszönhetően a végül negyedikként befutó Vettel így is egy hellyel Hamilton előtt végzett, és növelte előnyét a tabellán. A német a verseny után belátta, hogy helytelenül cselekedett, tette pedig a fiatal versenyzők számára is rossz példával szolgál, így bocsánatkérő levelében ígéretet tett arra, hogy szabadidejében a juniorkategóriák számára fog beszédeket tartani a biztonságos vezetésről. Az FIA ezen ígéret fényében elállt az ügy további kivizsgálásától, Hamilton és Vettel viszonyát pedig a pályán való többszöri súrlódások ellenére is a kölcsönös tisztelet jellemzi.