2024. április 25., csütörtök

Hogyan működnek a jövőben a múzeumok?

Nyilvános vita a múzeumok tevékenységére vonatkozó törvénytervezetről

A múzeumi tevékenységről szóló törvény tervezetének első nyilvános vitáját tegnap tartották meg Újvidéken. A művelődési minisztérium munkacsoportja dolgozta ki a szóban forgó tervezetet, amellyel rendezni fogják az országban található múzeumok értékeinek védelmét és felhasználását, a dokumentáció vezetését, a tevékenységük feltételeit és módjait, a szervezésüket, valamint a feladatköreiket is.

Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár reményének adott hangot, hogy ez a törvénytervezet elősegíti majd a múzeumok tevékenységét, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy idáig még nem létezett ilyen törvény, ami a múzeumok tevékenységét határozta volna meg.

– Ezidáig csupán a múzeumi kulturális értékek védelméről létezett törvény, de ez a mostani törvénytervezet számunkra hatalmas jelentőséggel bír, hiszen pontosan meghatározza a múzeumok munkájának feltételeit és elősegíti a tevékenységüket. Számunkra különösen fontos a Vajdasági Múzeum, amelynek munkatársai az eddigi munkájukkal megmutatták, hogy mennyire is szükséges egy ilyen törvény meghozatala – jelentette ki Milošević.

Hozzátette, hogy a Vajdasági Múzeum az egyetlen intézmény az egész ország területén, amely digitalizálja a történelmi dokumentumokat.

Danijela Vanušićnak, a művelődési miniszter segédjének elmondása szerint a múzeumi értékek védelméről szóló törvény kiegészítésre szorul, amelyet ezzel a legújabb törvénnyel szeretnének rendezni.

– A törvény elsődleges célja, hogy meghatározza a múzeumok hatásköreit és tevékenységét, egyebek mellett ez vonatkozik a múzeumok alapítására, a digitalizációra, valamint a kulturális örökségeknek a nyilvánossággal való megismertetésre is – mondta Vanušić.

A törvénytervezet tegnap kezdődött nyilvános vitája február 4-éig tart. A vita következő állomása Nišben lesz január 25-én, majd január 29-én Belgrádban.