2024. április 20., szombat

Élelem nélkül rekedt több ezer hondurasi bevándorló Guatemalában

A hatóságok feloszlatták hétfőn azt a több ezer hondurasi bevándorlóból álló, az Egyesült Államokba tartó migránskaravánt, amely korábban ivóvíz és élelem nélkül várakozott Guatemala keleti részén - értesült a helyszínen a Reuters hírügynökség.

A guatemalai kormány közlése szerint az utat Vado Hondo település közelében időközben megnyitották a forgalom előtt. A migránsok csoportokban tértek vissza Vado Hondóba, hogy alternatív útvonalakat keressenek. Egyelőre nem világos, hányan döntöttek amellett, hogy visszatérnek hazájukba.
Röviddel a hatósági akció előtt Rosa Alvarez, a migránsok egyike arról beszélt, hogy rettegnek.
"Mi csak szabadon az Egyesült Államokba akarunk jutni" - mondta a hondurasi családanya.
Péntek óta már mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család.
A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól. A hatóságok közlése szerint több száz embert visszatoloncoltak Hondurasba.
A karaván tagjai közül a Reuters hírügynökségnek többen azt mondták, hogy nincs vizük és élelmük, és a várakozók között több ezer gyerek és várandós nő van.
Guatemala és Honduras - Salvadorral együtt - Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.
Idén ez az első közép-amerikai migránskaraván, amely elindult az Egyesült Államok felé, és feltehetőleg amiatt, hogy reménykednek a majdani új amerikai kormány engedékenyebb hozzáállásában a bevándorlás területén.