2024. április 16., kedd

Érkezik a végzés az átalányösszegben adózóknak

Az adóhivatal ezen a héten küldi el az átalányadózó vállalkozóknak a 2021-re megállapított adó- és járulékkötelezettségeikről szóló határozatot, mégpedig elektronikus úton. Az Adóigazgatóság közleménye szerint január 25-éig minden érintett elektronikus postafiókjába, pontosabban adópostaládájába eljut a végzés. Az újonnan bejegyzett, átalányösszegben adózó vállalkozók a Cégnyilvántartási Ügynökségnél történő regisztráció időpontjától számított 48 órán belül szintén az interneten kapják meg a 2021-re szóló adóvégzést.

Az Adóigazgatóság emlékeztet arra, hogy az országos átalányadózási rendszerben tavaly óta a pausáléban adózó vállalkozóknak kizárólag elektronikus úton, az ePorezi portálon található elektronikus postaládába küldik el az éves kötelezettségre vonatkozó határozatot, és hogy a vonatkozó törvény értelmében az ilyen formában továbbított végzés az ePorezi portálon való megjelenés napján kézbesítettnek számít. Az adóigazgatóság portáljához való hozzáféréshez szükség van a dokumentumok elektronikus aláírására szolgáló, minősített elektronikus tanúsítványra, melyet az országban 5 tanúsító testület állíthat ki: a Belügyminisztérium, a Posta, a Szerbiai Gazdasági Kamara, a Halcom és az E Smart Systems. Az átalányadózás tavaly óta már egy zárt elektronikus közigazgatási rendszer: a vállalkozó bejegyeztetheti cégét, megkezdheti a munkát, átveheti az adóvégzést, befizetheti az adókat és járulékokat anélkül, hogy egyszer is személyesen megjelenne az adóhivatalban.

Egyéb részletekről a kisadózó vállalkozók az Adóigazgatóság ügyfélszolgálatánál a 0700 700 007 és a 011/331 01 11-es telefonszámon vagy személyesen az adóhivatal 37 kirendeltségének valamelyikében, a Vaš poreznik tolóablaknál tájékozódhatnak.