2024. március 29., péntek

Nem várható új autótípus Kragujevacról

A világ negyedik legnagyobb járműipari vállalatához, a Stellantishoz tartozik a Fiat is

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA) és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével a hétvégén megalakult a világ negyedik legnagyobb járműipari vállalata, a Stellantis.

Az eseményt követően Zoran Stanić, a kragujevaci Fiat Chrysler autógyár Függetlenség szakszervezetének elnöke kijelentette, nem várható új autótípus a szerbiai gyárból, majd kifejtette, hogy az egyesülés ellenére a Fiat Fiat marad, a Peugeot pedig Peugeot. Az egyesülés előnye, hogy mindkét vállalat felkínálhatja tudását, technológiáját, a további kutatások egyesítése terén pedig 5 milliárd eurót takaríthatnak meg, ami nem jelentéktelen összeg. Stanić fontosnak tartja azt is, hogy ezentúl a két autógyártó szervizeiben mindkét autótípus javítható lesz. Leszögezte azonban, hogy új autómodell gyártására nem készülnek Kragujevacon. Lehetséges ugyanakkor, hogy az 500L autótípuson némi változtatásokat eszközölnek.

Emlékeztetünk, hogy a két nagy autóipari cég hétvégén véglegesített egyesülését több mint egyéves tárgyalási és engedélyeztetési folyamat előzte meg, amit a koronavírus-járvány is késleltetett. A két autógyártó vállalat 2019 októberében jelentette be egyesülési szándékát, az Európai Bizottság pedig tavaly decemberben adta áldását a fúzióra. A továbbiakban Stellantis N.V. néven működő és 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató autóipari konszern 14 autómárkát gyárt, köztük a Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot, Citroën, Jeep, Maserati és Alfa Romeo márkákat – jelenti az MTI.

A konszernt a PSA korábbi vezérigazgatója, Carlos Tavares irányítja, az igazgatótanács elnöki posztját pedig John Elkann, a Fiat konszern alapítója, Giovanni Agnelli unokája tölti be. Az Agnelli család 14,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a konszernben a francia Le Parisien lap jelentése szerint. További nagy részvényesek még a Peugeot család és a francia állam. A koronavírus-válság előtt az FCA és a PSA együtt évi több mint nyolcmillió autót gyártott és 170 milliárd euró forgalmat bonyolított. A 2019-es évben ennél nagyobb forgalmi adatokat csak a Volkswagen, a Toyota és a francia-japán Renault-Nissan együttműködés produkált.