2024. április 20., szombat

Energiatakarékos társasház épül Óbecsén

Felületi fűtéssel és hűtéssel helyet és pénzt is lehet spórolni

Az idén Óbecsén építik meg Szerbia első, magas fűtési-hűtési teljesítményű rendszerrel működő társasházát.

A dráguló energiaköltségek komoly gondot jelentenek a beruházóknak, valamint a ház- és lakástulajdonosoknak, ezért az építkezéseknél nagyon fontos a gazdaságos és komfortos hűtő-fűtőrendszer kiválasztása. Óbecsén 2021 tavaszán kezdik meg egy olyan társasház építését, amelyben egy magas teljesítményű rendszer gondoskodik majd a lakások takarékos és hatékony fűtéséről és hűtéséről. A beruházás kivitelezője az óbecsei KPT Invest Group.

– Ebben az új vállalkozásban három cég – a Rolometal Kft., a Papterm Kft. és a Totpromet Kft. – ereje és szaktudása egyesül, célunk pedig energiahatékony társasházak építése. Óbecsén több mint három évtizede nem épült társasház. Lenne kereslet a lakásokra mind a fiatalok, mind a nyugdíjasok körében, de a piac szinte kizárólag rossz minőségű lakásokat kínál. Szerbiában családi ház igen, de társasház még nem épült felületi hűtési-fűtési rendszerrel, mi leszünk ebben az úttörők – mondta el érdeklődésünkre Tóth Zoltán igazgató.

A Totpromet Kft. már több éve a a felületi hűtés-fűtés területén piacvezető magyarországi NGBS szerbiai partnere, ezért az új társasház is ezzel a hagyományos konvekciós (radiátor, fan-coil) berendezéseknél jóval innovatívabb technológiával fog rendelkezni.

– Rendszereink a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozásnak köszönhetően 20-25% energiát képesek megtakarítani, és komoly költségcsökkenés érhető el a karbantartás és az üzemeltetés terén is, mert ezek a rendszerek nem igényelnek semmilyen időszakos javítást, tisztítást vagy szűrőcserét. A rendszert hőszivattyú látja el energiával, azaz télen meleg, nyáron hideg vízzel. Ez a rendszer a fűtési és hűtési energiát sokkal hatékonyabban közvetíti, mint a hagyományos rendszerek, mert magasabb hőkomfortot biztosít, ugyanis ezzel a mennyezeti fűtéssel a levegő helyett a felületet fűtjük. A távhőnél és a gáznál is olcsóbb hőszivattyús rendszer ipari tarifájú áramot használ, és háromszor kevesebb energiát fogyaszt, mintha direkt árammal fűtenénk, hűtési módban pedig 1:5 a hatásfoka. A lakások minden egyes helyiségébe beépítünk egy kontrollpanelt, amely online bárhonnan elérhető, és a fogyasztás leolvasása is online történik majd. A komfort, valamint az energia- és költségmegtakarítás mellett az is előnye ennek a rendszernek, hogy nem foglal helyet a fűtőtest és a klímaberendezés, a működése teljesen zajtalan, nincs huzat, allergizáló hatás, kondenzáció, túlfűtés vagy túlhűtés – állítja a beruházó.

A Miloš Crnjanski utca 82. alatt épülő, liftes társasházban 41 négyzetmétertől 155 négyzetméterig terjed a teraszos lakások alapterülete. Egy víznyomásnövelő pumpának köszönhetően a felsőbb szinteken is lesz megfelelő víznyomás. A 17 lakásos épület földszintjén 3 üzlethelyiség, 7 zárt garázs és egy közös kerékpártároló is lesz, az udvaron pedig egy kis zöldövezet mellett 10 autónak alakítanak ki parkolóhelyet. Az indulási négyzetméterár a lakás méretétől függően 800-840 euró/négyzetméter + ÁFA. Az építkezést várhatóan 2022 nyarán fejezik be.