2024. április 18., csütörtök

Újabb oltóanyag-adag érkezett Magyarkanizsára

Három héttel ezelőtt kapták meg az első koronavírus elleni védőoltást a magyarkanizsai idősek otthonának lakói. A huszonegy nap elteltével meg kellett ismételni az injekciók beadását, melyet szombaton végeztek el. A városban működő két idősotthon lakói eldönthették, hogy igénylik-e az eljárást, és éltek is a lehetőséggel. Az Egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina is nem régiben kapta meg a védőoltást, amikor az egészségügyi dolgozókat vakcinálták, és elmondása szerint sem maga az oltás, sem az utána következő közérzet nem különbözött egy bármely más injekció után tapasztaltaktól. Szombaton 75 védőoltás érkezett a Magyarkanizsai Egészségházba, melyeket az idősek kaphattak meg.


– Mindkét védőoltás felvétele után a polgár igazolást kap, hogy felvette a védőoltást, ami szerb és angol nyelven bizonyítja annak felvételét, illetve a védőoltás fajtáját és sorozatszámat. Emellett minden polgár kap egy, a védőoltás felvevését igazoló kartont. Magyarkanizsán már 133 polgár felvette az első oltást. Ki kell emelni, hogy pont 21 napra az első védőoltás után kell a másodikat felvenni, és ebben a 21 napban nagyon figyelni kell arra, hogy ne betegegedjen meg a polgár, hisz csak 7 napra a második védőoltás felvétele után alakul ki az immunitás. Mivel előfordul, hogy egy ampullából nem csak 5 dózist tudunk kihúzni, vagy valaki orvosi javaslatra nem vehette fel a védőoltást, ezért már a lakosság köréből is felvehették a védőoltást olyanok, akik már előre kinyílvánították erre a szándékukat – hangsúlyozta az igazgatónő.

– Az önkormányzattal karöltve minden egészségháznak ki kell alakítani a védőoltást beadó központokat, ami a mi egészségházunkban már elkészült, csak a minisztériumi jóváhagyásra várunk – nyilatkozta Gyólay Karolina.