2024. április 26., péntek

Akadálymentes megközelíthetőség a cél

A szenttamási községháza és a Szociális Központ épületén elkezdődtek a munkálatok az adminisztrációs részleg akadálymentes megközelítésén azzal a szándékkal, hogy a két létesítményt teljes egészében a fogyatékkal élő személyek igényeihez igazítsák. A beruházáshoz szükséges eszközöket az Európai Unió forrásaiból biztosították.

A Szociális Központ Szent Száva utcai épületében a lépcsők mellé a tolókocsival közlekedők számára emelőlapot szerelnek fel, továbbá átalakítják a mosdó és a vizesgóc bejáratát. A munkálatokra 2,3 millió dinárt láttak elő.

A községháza épületén viszont sokkal jelentősebb átalakításokat végeznek. A létesítmény nyugati részén, az udvarban lévő lépcsők mellé elektromos, kerekes székeket emelő platformot helyeznek el, amelyet megfelelő korláttal látnak el. A már meglévő közlekedő és mosdó is átalakul. A közlekedő szintjeit kiegyenlítik, a meglévő toaletthelyiségekben új WC-ket alakítanak ki, amelyek kielégíti a fogyatékkal élők igényeit, továbbá munkálkodnak az épületen belüli akadályok elhárításán is annak érdekében, hogy a kerekesszékkel érkező látogatók akadálymentesen bejuthassanak az irodahelyiségekbe.

A községháza keleti, Szabadság tér felőli bejáratánál lévő lépcsők mellé ugyancsak elektromos emelőlapot szerelnek, és mivel itt a folyosó kétszintes, egy kisebb emelvény beépítésével könnyítik meg a közlekedést.

Az udvarban jól látható helyen külön parkolót biztosítanak a kerekesszékes látogatók számára, továbbá teljes egészében akadálymentesítik az említett, elektromos felvonókhoz vezető utat. A felsorolt átalakításokhoz szükséges munkálatokra 12,8 millió dinárt láttak elő.

Mindkét projektum finanszírozását az Európai Unió végzi, a projektumok támogatója az Európai Integrációs Minisztérium, míg az önkormányzat kisebb, kiegészítő munkákat finanszíroz, továbbá biztosítja a beruházások megvalósításához szükséges engedélyeket és dokumentációt.