2024. április 20., szombat

Elhunyt Sas József

Elhunyt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. A hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó mohikánja 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, és bár még idén is bizakodott, többé nem állhatott színpadra.

Sas József humorista szervezete tegnap éjjel hosszan tartó súlyos betegség után feladta a harcot. Halálhírét a család is megerősítette. A Blikk értesülései szerint a humorista koronavírusban halt meg, amelyet még az év elején kapott el.

Szerdán még úgy lehetett tudni, hogy a humorista jobban van, nem került lélegeztetőgépre, noha továbbra is komoly harcot vív a koronavírus ellen.

„Én sehol nem vagyok humoros. Abszolút rossz társasági ember vagyok. Mikor ülünk valahol, akkor elhúzódok. Csak a színpadon nyílok meg. A véleményemet is csak ott mondom el" – nyilatkozta hét évvel ezelőtt, aki magát a legjobb értelemben vett ripacsként jellemezte.

Sas József 1939. január 3-án született Békéscsabán Polacsek Józsefként. Négy és fél éves volt, amikor színész édesapját elvitték a nyilasok, ekkor már a budapesti Klauzál utcában laktak, a 35-ös számú házban. A háború alatt és után nagyon szerény körülmények között éltek. Mostohaapja asztalosként kevés pénzt tudott hazaadni, édesanyja ingvarrásból próbálta eltartani a négyfős családot. Hogy valamivel ő is hozzá tudjon járulni a kasszához, megkérte édesanyját, hogy tanítsa meg varrni, és állítása szerint „az egész környék fürdőnadrágját ő varrta”. Felnőttként bevitte az irodájába anyja varrógépét, mert – ahogyan ő fogalmazott – egyfajta visszapillantó tükör volt, és ha valami elkezdett nagyon jól menni, akkor elég volt ránézni.

Karrierje során tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, a kecskeméti Katona József Színháznak, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad művésze, majd 1985-ben igazgatónak nevezték ki. Neve szinte összeforrott az intézménnyel, ahol több mint 35 évet töltött.

Sas József több évtizedes karrierje alatt nemcsak a rádió- és televíziós kabaréknak volt állandó közreműködője volt, hanem önálló esteket is adott, több nagylemeze és könyve jelent meg. A műsorai óriási népszerűségnek örvendtek, bár annak a műfajnak, amit ő képviselt, megvoltak a kritikusai és persze a célközönsége is.