2024. április 25., csütörtök

Amerikai törvényhozók kerülhetnek bajba

Az FBI már több száz személyt azonosított a Capitoliumra támadók közül

Az amerikai szövetségi törvényhozás (kongresszus) tagjai ellen is vádat kell emelni, ha bármelyikükről kiderül, hogy segítséget nyújtottak a Capitolium elleni támadás résztvevőinek – üzente Nancy Pelosi. Az amerikai képviselőház demokrata párti házelnöke kifejtette: a január 6-ai támadás (a kongresszus épülete, vagyis a Capitolium ellen) nyilvánvalóvá tette, hogy számolni kell az országot érintő belső fenyegetésekkel is.
Pelosi előtt már néhány másik demokrata párti képviselő is megfogalmazta azt a feltételezést, amely szerint némely republikánus törvényhozó is erősítette Donald Trump elnök támogatóiban azt a meggyőződést, hogy a tavaly novemberi elnökválasztás eredménye csaláson alapult. A január 6-ai események rendkívüli bizalmatlanságot és haragot szültek a parlamentben, s ez vezetett a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) múlt szerdai megindításához. Az eljárást a képviselőház kezdeményezte a Demokrata Párt indítványára a Capitolium ostroma miatt (lázadás szításának vádjával).
Pelosi az impeachmentről elmondta: a vádirat a szenátus elé kerül, amely legkorábban a héten szavazhat az ügyben.
A Capitolium elleni támadás életeket sodort veszélybe, traumatizálta a kongresszust és annak alkalmazottait – hangsúlyozta a hét végén Pelosi, s jelezte: parlamenti bizottságok alakulnak, amelyek alaposan megvizsgálják a történteket. A házelnök addig is megbízta Russel Honore nyugalmazott tábornokot, hogy vegye kézbe a Capitolium biztonságát érintő intézkedéseket, tekintettel Joe Biden megválasztott, demokrata párti elnök január 20-ai hivatali beiktatására.
A hatóságok közben folytatják a nyomozást a Capitolium elleni akció körülményeinek feltárására. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik tisztségviselője elmondta: már 270 személyt azonosítottak a támadás gyanúsítottjai közül, s több mint százat őrizetbe is vettek. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze pedig közölte: az illetékesek minden szélsőséges csoportot megvizsgálnak, amelyek a Capitolium elleni támadás hátterében állhatnak.
Az ostrom óta, illetve az ellen tiltakozva a Trump-kormányzat több munkatársa távozott már hivatalából. Legutóbb Alex Azar egészségügyi miniszter jelezte, hogy ő is lemond. A hét végén ismertetett levelében döntését a Capitolium elleni támadással indokolta.
Az ostrom „a demokráciánk és a békés hatalomátadás gyakorlata elleni támadás volt" – írta, egyúttal felszólítva az elnököt, hogy határozottan ítélje el az erőszak minden formáját, s álljon ki a békés, rendezett hatalomátadás mellett. A levélben méltatta a Trump-kormányzat eredményeit, ám hozzátette: a novemberi elnökválasztást követő tettek és szavak ezeket veszélybe sodorták.