2024. március 28., csütörtök

Biden első 10 rendelete

Joseph Biden elnöki beiktatása után tervezi, hogy azonnal hatályon kívül helyezi elődje, Donald Trump legvitatottabb döntéseit, de foglalkozik a koronavírus-világjárvány okozta problémákkal is – mondta Ron Klain Biden leendő kabinetfőnöke.

Az első napon 10 elnöki rendeletet fogad el, amelyekhez nincs szükség a kongresszus beleegyezésére, írja az Amerika Hangja.

A január 20-i beiktatás után Biden azonnal megszünteti egyes muszlim országok állampolgárai számára az Egyesült Államokba történő utazás tilalmát, majd kérelmet nyújt be, hogy az USA csatlakozzon újra az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodáshoz. Biden előírja a kötelező maszkhasználatot a szövetségi épületekben és a nemzetközi utazásokon.

Meghosszabbítják a diákhitelek és bérleti díjak visszafizetésének moratóriumát annak érdekében, hogy azok, akik nem tudják fizetni a bérleti díjat, ne maradjanak fedél nélkül a világjárvány idején.

„Ezek a rendeletek millió amerikai polgárnak segítenek leküzdeni ezt a válságot” – hangsúlyozta Klain, aki hozzátette, hogy Biden az első szolgálati napján új bevándorlási törvényt javasol.

A második napon Biden a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről dönt: a többi között az iskolák megnyitásáról és a tömeges tesztelésről is rendelkezik majd. A harmadik napon tervezik az olyan rendeletek elfogadását, amelyek anyagilag segítenék azokat, akiket a világjárvány leginkább érintett.

A jövő héten Biden várhatóan felveti a börtönszankciókról, az éghajlatváltozásról és a bevándorlásról szóló rendszer reformjának kérdését.