2024. március 28., csütörtök

Az idén a szakképzés lehet a befutó

A középiskolák közül az idén ismét a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit ötvöző technikumi képzés lehet a legnépszerűbb, amely egyszerre csábít fix havi ösztöndíjjal és érettségi bizonyítvánnyal, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditekkel is – írta szombati számában a Magyar Nemzet. A budapesti napilap szerint legutóbb a jelentkezők 42 százaléka a technikumot választotta, és csak 35 százalék jelentkezett hagyományos gimnáziumba. A mostani felvételin ennél is nagyobb előnyt halmozhat fel a szakképzés, miután tavaly szeptemberben egy sor változást léptettek életbe az ágazatban.
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az új rendszerben először csak egy érdeklődésnek megfelelő irányt, ágazatot kell választani, és majd később, egy alapozó képzés után kell dönteni a konkrét szakmáról. Hozzáfűzte: aki nem vágyik a felsőoktatásba, és nem is érettségizne feltétlenül, inkább mielőbb munkába állna, annak a szakképző iskola a legjobb választás. Itt havi 15 ezer forint (46,65 euró) a diákok ösztöndíja. A technikumok havi nyolcezer forintos (22,2 eurós) juttatással indítanak, de ez a képzés szakmát és érettségi bizonyítványt is ad, sőt szakirányú egyetemi felvételin pluszpontokat garantál. Mindkét iskolatípusra igaz, hogy a vállalati gyakorlatozás időszakában munkabért kapnak a diákok. Újdonság továbbá a sikeres szakmai vizsgát követő, 150–300 ezer forintos (416–832 eurós) pályakezdési támogatás is.
Bár a technikum önmagában a mérnökképzés előszobája, van egy magasabb szintű változata is: az okleveles technikusképzésben a középiskola a partneregyetemmel közösen kidolgozott, emelt szintű tananyagot oktatja, így a diákok automatikusan bejutnak a felsőoktatásba, ahol aztán ráadásul társaiknál hamarabb végezhetnek.
A járműipar területén tanuló diákok körében régóta népszerű gyakorlati hely az Audi Hungaria. Putz Csaba, a győri vállalat szakképzésért és szakmai kompetenciafejlesztésért felelős vezetője a lapnak elmondta: a törvényváltozások elsősorban lehetőséget jelentenek.
„Végre előtérbe kerülhetnek az interaktív, kooperatív, projektalapú oktatási módszerek, és hatékonyabban használhatjuk erőforrásainkat a Győri Szakképzési Centrummal és partneriskoláinkkal folytatott együttműködésünkben. Új lehetőség az okleveles technikusképzés elindítása is, amelyet a már említett partnerek mellett a Széchenyi István Egyetemmel közösen valósítunk meg" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a legjobban teljesítő diákokat hosszú távon is igyekszik megtartani a cég.