2024. április 20., szombat

A korábbinál több magyar kérné az oltást

Sokkal többen szeretnék beoltatni magukat Magyarországon az új típusú koronavírus elleni vakcinával, mint bő egy hónapja. A hétvégén főként az idősotthonokban folytatódott a védőoltások beadása. A szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban és a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozókat pedig tesztelték.
Magyarországon a korábbinál sokkal többen szeretnék beoltatni magukat az új típusú koronavírus elleni vakcinával. Az országos statisztikai hivatal (KSH) szerint – az előző felméréshez képest – január elején jelentősen nőtt azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik kérik a vakcinát. A KSH-nek november végén és december elején még a megkérdezettek alig 15 százaléka mondta azt, hogy biztosan beoltatná magát. A felmérés hatodik hetében – vagyis a január 4-ével kezdődő héten – az arány már 27 százalékra emelkedett.
A hétvégén újabb idősotthonokban folytatódott a védőoltás beadása. A terv szerint ezúttal 19 intézmény több mint harminc telephelyén 3391 személyt (996 dolgozót és 2395 bentlakót) kellett beoltani a Moderna vakcinával, előzetes jelentkezés alapján. A múlt héten a százötvennél nagyobb létszámú intézményekben már megkapták a védőoltást a bentlakók és a dolgozók (összesen majdnem hétezren), most a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatták a munkát a mobil egészségügyi csapatok.
A járvány tavaszi hullámában nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy létszámú idősotthonokban kiemelkedő a gócpontok kialakulásának kockázata, ezért kezdődött meg a legnagyobb idősotthonokban élők és dolgozók beoltása.
A hétvégén szervezték meg a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók gyorstesztelését is. A munkát országszerte több mint 120 mintavételi ponton végezték el.
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott. A szervezet szombaton nehezményezte, hogy az időseknek azt a kínai vakcinát ígérik, „amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak". „Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amely elölt vagy legyengített vírust tartalmaz, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél" – fogalmazott közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A szervezet szerint minden ember számára lehetőséget kell nyújtani arra, hogy eldönthesse, vajon az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott valamelyik vakcinával, vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen engedélyezett egyéb vakcinával kívánja-e beoltatni magát.
Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből azonban jelenleg csak a Pfizer és a Moderna védőoltás rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.
Eddig mintegy 130 ezer ember beoltásához elegendő oltóanyag érkezett az országba, s ennek nagy részét már felhasználták. A koronavirus.gov.hu kormányzati portálon megjelent közleményből az is kiderül, hogy eddig 112.847-en kaptak oltást, többségében egészségügyi alkalmazottak.
A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra, és annak ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, illetve a tervben megjelölt további csoportoknál, majd a lakosság széles rétegeiben. A vakcina ingyenes és önkéntes lesz.
A kormány lassúnak tartja a védőoltás beszerzését és szállítását az EU-ban, s úgy véli: a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásáért egyéb forrásból is kell oltóanyagot beszerezni. Ehhez kész további pénzügyi fedezetet biztosítani.
Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina jut el Magyarországra március végéig, az M1 aktuális hírcsatorna kormányzati forrásból származó információi szerint. A tévécsatorna hétvégi adásában elhangzott az is, hogy a kabinet „egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését".
Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány szerint ha csak Brüsszelre hagyatkozna Magyarország, szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat. Ezért a kabinet úgy döntött, hogy nem vár Brüsszelre.
Kormánykörökben az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják. Ezért Kína mellett Oroszországgal is egyeztet Budapest a védőoltás beszerzéséről. A kormány lehetségesnek tartja, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik az országba Brüsszelen kívüli forrásokból – hangzott el az M1-en.
A járvány tegnapig már 11.341 ember halálát okozta Magyarországon, az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma pedig meghaladja a 351 ezret.