2024. április 20., szombat
TILTAKOZÓ FELVONULÁS NIŠBEN

Szigorú büntetést követelnek a halálos kimenetelű közlekedési balesetekért

Szombaton délután utcára vonult a niši polgárok egy tekintélyes része, mert megelégelték, hogy a halálos kimenetelű közlekedési baleseteket nem kezeli a bíróság kellő szigorral bűncselekményként, hanem csak közlekedési vétségként. Transzparensekkel a város alap és felső bírósági épülete elé vonultak és törvénymódosítást követeltek.

A tüntetők közül Goran Mladenović a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem lehet közlekedési vétség hatalmas sebességgel haladni és halálra gázolni valakit, mert az bűncselekmény, s ennek megfelelően kell büntetni.

– Ha valaki kábítószer, alkohol, vagy gyorshajtás miatt gázol halálra valakit, valakiket, annak gyilkosságért kell felelnie – fogalmazott a tüntető a 021.rs közlése szerint. Mint hozzátette, mély társadalmi gond, hogy a meglevő törvényeket sem alkalmazzák egyformán, mindig vannak „kivételek”, ami sérti a többséget. A rendőrségi pénzbírságok pedig alapvetően nem oldják meg a helyzetet, főleg akkor nem, ha a sáros rendszámtábláért büntetnek, az éjszakai hajmeresztő gyorshajtásokat a város kellős közepén pedig „észre sem veszik”.

Egy másik tüntető, Milan Miljković elmondta, azért gyűltek össze, hogy követeljék a törvénymódosítást, amibe bele kell építeni azt, hogy a közlekedési baleset bűncselekmény is lehet. Hozzáfűzte, nem politikai indíttatásból vonultak az utcára, hanem azért, hogy gyerekeik biztonságosan sétálhassanak a város utcáin.

A tüntetők békésen felvonultak a város sugárutain addig a helyig, ahol január 4-én egy Audi vezetője halálra gázoltegy 12 éves fitú és egy 48 éves férfit.

A tüntetők bejelentették azt is, hogy a jövő héten 15 órakor újra felvonulnak, az lesz a negyedik békés tüntetésük.