2024. április 20., szombat

Az internet lett a fő hírforrás

A lakosság harmada a közösségi oldalakon tájékozódik

Szerbiában a lakosság 94 százaléka a közösségi oldalak valamelyikén nyitott legalább egy profilt. Minden harmadik polgár számára a fő információforrást éppen a közösségi oldalak jelentik, ezek közül is a Facebook a legnépszerűbb, derül ki a Szerbiai Újságírók Egyesülete által közzétett közvélemény-kutatásból.
A Pioniri és a Smart Plus Research ügynökségek által készített kutatás eredményei szerint a legnépszerűbb közösségi oldalak a Facebook és az Instagram. A lakosság 32 százalékának van a Twitteren saját profilja is. A közösségi oldalak felhasználóinak bevallása szerint, 76 százalékuk kizárólag a barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartásra használják a közösségi oldalakat, 61 százalékuk az információkat szerzi innen, 37 százalékuk pedig innen tájékozódik. Érdekesség, hogy az Instagram népszerűbb információforrás a Twitternél. Ezt a közösségi oldalt csupán 17 százalékuk használja tájékozódásra.
Minden ötödik hírfogyasztó Szerbiában teljesen mellőzi a hagyományos hírcsatornákat, 95 százalékuk az online médiumokból jut hozzá az információkhoz, amelyek között vannak a napi sajtó internetes kiadásai is, ám a közösségi oldalak is nagy szerepet kapnak a tájékoztatásban. A 44 évnél fiatalabbak elsősorban az interneten kísérik a híreket.