2024. március 28., csütörtök

A kormány tagjai tárgyalóasztalhoz ülnek a szabadúszókkal

Az ígéretek szerint hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a szerb kormány illetékesei, Siniša Mali pénzügyminiszter, Ana Brnabić kormányfő, valamint az adóhivatal igazgatója, Dragana Marković, akik fogadják az Interneten Dolgozók Egyesülete képviselőit.

Az egyesület szervezésében szombaton délután újabb tiltakozó megmozdulást tartottak a szabadúszók, több ezren érkeztek a fővárosba, hogy a parlament épülete előtt adjanak hangot elégedetlenségüknek. Eközben kaptak értesítést arról, hogy a döntéshozók készek tárgyalóasztalhoz ülni velük.

Miran Pogačar az egyesület vezetője úgy nyilatkozott, a tárgyalásra való felhívás bizonyítja, igenis érdemes kivonulni az utcákra és kiállni egy ügy érdekében.
A szabadúszók/freelancerek másodszor vonultak utcára, mert az illetékesek nem reagáltak arra a követelésükre, hogy állítsák le a jelenlegi előírások szerinti adómegfizettetést.

Mint ismeretes, az interneten dolgozók nem fogadják el, hogy az állam visszamenőleg 6 évre követeli tőlük az adót. A visszamenőleges megadóztatást rablásnak tekintik, és szerintük az adóhatóság veszélybe sodorta több tízezer személy és családjuk megélhetését. Követelik a fizikai személyek adóellenőrzésének beszüntetését és státuszrendezésükről szóló tárgyalások megkezdését.