2024. április 19., péntek

Gázbevezetés, ahogy eddig

A zentai Elgas tíz részletre adja a gázbekötést

A médiában többször elhangzott már az állami funkcionáriusok szájából, hogy kedvezőbbé teszik a földgáz bevezetését a polgárok részére. A gázbekötés költségeit több éven át részletekben lehet majd törleszteni, és a havi részletek 20-30 euró között mozognak majd. Környezetvédelmi szempontból sem mellékes, hogy minél több háztartás áttérjen a szilárd tüzelőről a tisztább energiaforrásra, esetünkben a földgázra.

A zentai Elgas távfűtés- és gázszolgáltató közvállalatban érdeklődtünk a városi földgázvezetékre való rákapcsolódásnak, a háztartások bekötésének a feltételeiről. Amint azt Novák László cégvezető elmondta, az állam által propagált hosszú, többéves részletfizetésre való gázbevezetés részleteiről egyelőre hivatalosan nem kaptak semmilyen értesítést vagy tájékoztatót. Az Elgas a polgárok, a potenciális fogyasztók kérésére 770 euró dinárellenértékéért végzi a háztartások gázbekötését azokban a városrészekben, ahol már le van fektetve az utcai gázvezeték. Az Elgas saját költségén legfeljebb 50–100 méterre tudja elvezetni a gázt a fővezetéktől a potenciális fogyasztóig. A gázbevezetés költségeit a fogyasztók tízhavi egyenlő részletben törleszthetik a munkálatokat elvégző Elgasnak.

Azokban a városrészekben, utcákban, ahol még nincs lefektetett gázvezeték, amennyiben összefognak a polgárok, közös erővel megoldható nagyobb távolságra is eljuttatni a földgázt. Ilyen, úgymond gázvezetési akció volt például a Kisrétben, ahol több mint két tucat ingatlantulajdonos fogott össze, és a saját költségükön kiástak 800 méter hosszú árkot a gázvezeték lefektetésére. A munkálatok kivitelezéséhez az Elgas adta az anyagot és a szakmunkát, aminek eredményeként sikeresen eljutott a földgáz több mint húsz, a Kisrétben élő polgár házához. Idén is terveznek hasonló, polgárok csoportjával közösen kivitelezésre kerülő gázbevezetést Zentán.

Olcsóbb lesz a Török Áramlaton át érkező orosz gáz

Olcsóbb lesz a Török Áramlaton át érkező orosz gáz

A földgáz jelenti pillanatnyilag az egyik legolcsóbb energiahordozót, amely egyidejűleg nemcsak fűtésre, de főzésre és vízmelegítésre is használható a háztartásokban. A földgáz köbméterenkénti ára csak kismértékben haladja meg a 40 dinárt. Az állami gázszolgáltató, a Srbijagas közvállalat népszerűsíti a földgáz fogyasztását. A Fekete-tengeren keresztül lefektetett gázvezetéken, az úgynevezett Török Áramlaton keresztül a délkelet- és közép-európai országok számára évente több mint 30 milliárd köbméter orosz földgáz érkezik. A nagy kapacitású gázvezeték beüzemelésével olcsóbban jut el Szerbiába is az orosz földgáz. Egyelőre azonban nem ismeretes, hogy mikortól és mennyivel kerül majd kevesebbe a földgáz.