2024. április 19., péntek

Menedék a hideg elől

A 18 férőhelyes szabadkai melegedőt péntekig hárman keresték fel

A hétfőn megnyílt szabadkai melegedőben péntekig három rászoruló keresett menedéket a hideg elől. A Gaj utca 50. szám alatt található ideiglenes hajléktalanszállót a Caritas és a Vöröskereszt szabadkai szervezete közösen működteti. A melegedő működési módját a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere által kiadott járványellenes intézkedésekhez igazították. Idén 18 férőhelyes a szálló, az ágyakat a koronavírusjárvány-helyzet miatt a megszokottnál távolabb helyezték el egymástól, és egy elkülönítőt is kialakítottak abban az esetben, ha valaki megfertőződne. Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, az előttünk álló hidegebb napok miatt több rászoruló is segítséget kérhet tőlük.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Folyamatosan figyeljük az időjárás alakulását, s mivel egyre hidegebb idő várható, az elkövetkező napokban több rászoruló keresheti fel a befogadóközpontot. Eddig hárman vannak a teremben, ketten szerdán, a harmadik személy pedig csütörtökön érkezett. Van még elegendő férőhely, azonban két ágyat elkülönítettünk arra az esetre, ha valakinél a koronavírus tünetei mutatkoznának. Szigorúan betartjuk a megelőző intézkedéseket, mindenki maszkot, kesztyűt visel, a fertőtlenítés állandó, harmadik személy pedig nem tartózkodhat a teremben. Nemcsak a felhasználók, hanem a dolgozók és az önkéntesek testhőmérsékletét is megmérjük a belépést megelőzően. Azon vagyunk, hogy a rászorulókat is, magunkat is megóvjuk az esetleges fertőzéstől – mondta a szervezet szakmunkatársa.

A rászorulók naponta három ételadagot kapnak a melegedőben, a meleg italokat pedig korlátlanul fogyaszthatják.

– Szükség szerint tiszta ruhát is biztosítunk a felhasználóknak, illetve higiéniai eszközöket is kapnak. A szolgáltatások közé tartozik még az orvosi vizsgálat is, amit a Szabadkai Egészségház biztosít a számukra. A szórakozásra is gondoltunk, ezért kártyázhatnak vagy sakkozhatnak azok, akiknek ehhez van kedvük. Újságot minden második napon biztosítunk a számukra, televíziót is nézhetnek, illetve internet-hozzáférés is van, amit a helyi közösség biztosít – részletezte Miodrag Varo.

A két jótékonysági szervezet önkéntesei és alkalmazottai 24 órás ügyeletet tartanak a befogadóhelyen. A szabadkai önkormányzat ez évi költségvetésében 500 ezer dinárt irányzott elő a melegedő működtetésére.