2024. március 28., csütörtök

Ötven kutyának találtak gazdát

Az adai Pongó Állatvédő Egyesület menhelyén közel száz befogott ebről gondoskodnak

Adán nyolc éve működik az Alsó-rétben a Pongó Állatvédő Egyesület állatmenhelye, ahol kezdetben tizenkét kutyáról gondoskodtak, napjainkban pedig már nyolcvanról, valamint további harminc ebet helyeztek el az aktivistáiknál. Laták Zsuzsanna egyesületi elnök elmondta, hogy az elmúlt évben emellett legalább ötven ölebet adtak örökbe bel- és külföldre. Kiemelte, hogy a négylábúak ellátását és gyógykezelését, valamint a menhely fenntartását és fejlesztését támogatásból biztosították. A legnagyobb támogatójuk az elmúlt évben Ada község önkormányzata és Bognár Róbert volt, aki Németországban él, és ott gyűjtött adományokat az egyesület tevékenységéhez.

A kutyamenhelyünk az idén már nyolc éve működik, bár nagyon nehéz körülmények között kezdtük meg az állatok befogadását. Viszont néhány év után, azt hiszem, 2015-ben Bognár Róbert németországi támogatónk sok másik német szponzorral közösen segített, hogy az ebeknek egy új állatmenhelyet biztosítsunk, amely azóta működik – mesélte Laták Zsuzsanna. – Ada község önkormányzata a 2020-as évben szintén jelentős összeggel járult hozzá a kutyamenhely és az egyesület működéséhez. Tavaly 1 millió dináros támogatást folyósítottak, az előző években viszont mindössze 60 000 dinárt kaptunk. Az elmúlt évben így sokkal könnyebben boldogultunk, mint a korábbi időszakban. Ez nagy segítség volt számunkra, amelyért köszönet a helyi önkormányzatnak és Bilicki Zoltán polgármesternek, aki nagyon sokat tett a helyzetünk javulásáért. A polgármester megígérte, hogy továbbra is segíteni fog bennünket, így még szebbé tehetjük a menhelyet, vagyis a kutyáknak még jobb sorsot biztosíthatunk. Tavaly az önkormányzati támogatásból sok mindent megcsináltunk. Kibetonoztunk néhány udvart és utat, hogy ne sárban járjunk. Hét bokszot építettünk, ahol téglából kutyaházakat alakítottunk ki. A támogatásból az egyesület működését is fedeztük, hiszen ebből biztosítottuk a kutyáknak az ételt, ami nagyon sokba kerül, havonta 1500 euró, valamint az állatok műtéti költségének egy részét fizettük. Jelenleg nyolcvan kutya van a menhelyen, és az aktivistáinknál még további harminc, így több mint száz jószágról gondoskodunk. Rengeteg négylábú van, és nem mind marad a menhelyen, mert nagyon sokat örökbe is adunk. Viszont mindig van olyan személy, aki kidobja a kutyusát, mert nem kell neki, vagy elveszíti, de aztán nem keresi. Ezért szorgalmazzuk már évek óta, hogy minden házhoz el kellene menni, és csipet helyezni a kutyába, és ehhez kértük az önkormányzat segítségét. Ha pedig elkóborol, vagy kicsapják a kutyát, akkor büntetni kell a gazdáját. Bilicki Zoltán polgármester az elmúlt évre ígérte a csipelést, viszont ez későbbre tolódott a koronavírus-járvány miatt. Remélem, hogy ebben az évben sor kerül rá, mert így nekünk és az önkormányzatnak is könnyebb dolga lesz. A sintéreknek nem kell majd olyan sűrűn idejárniuk, mert arra is rengeteg pénz elmegy. A sintérek ugyanis néhány kutyát elvisznek, de ezzel nem rendeztük a helyzetet, mert utána újabb állatok kerülnek ki az utcára – közölte a Pongó vezetője.

Az állatvédő egyesület 2020-ban legalább ötven kutyát örökbe adott Németországba és Magyarországra, valamint belföldre. Főleg a kölyökkutyák és a kis termetű ölebek közkedveltek az új gazdák körében. Laták Zsuzsanna megjegyezte, hogy tavaly rengeteg műtétet fizettek, ami sok pénzt felemésztett, mivel begyűjtötték azokat az elgázolt négylábúakat, amelyekért nem jelentkeztek a tulajdonosok, hiába jelezték az elveszett kutyák között. Elmesélte, hogy hét nehéz műtéten vannak túl, köztük van gerinc-, láb- és csípőtörés, valamint térdműtét, amelyek közül a legdrágább 1500 euróba került. Laták Zsuzsanna kiemelte, hogy ezekben az esetekben segít nekik Bognár Róbert, aki Németországban gyűjt adományokat a műtétekhez.

Az egyesületben az egyik legnagyobb gondunk, hogy nagyon kevesen vagyunk. Kevés az aktivistánk, bár soha nem voltunk sokan. Két munkást fizetünk, akik délelőtt és délután rendezik a kutyákat és a menhelyet. A legtöbb tagunk ugyanis dolgozik, és nem tud rendszeresen besegíteni az állatmenhelyen, ahol rengeteg munka van. A munkások megetetik és megitatják az állatokat, takarítanak utánuk, valamint kiengedik őket néhány órára, mert egyébként bokszban vannak. Kilenc udvari rész van, ahol szaladgálhatnak az ebek. Bognár Róbert azt tervezi, hogy kibővíti a menhelyet, amelyhez megvettük a szomszédos telket. Így a négy kvadrát mellett újabb négy kvadráton épül kutyamenhely. A terv szerint 15 boksz épülne 8 méteres kifutóval és 1-2 kutyaházzal. Bognár Róbert nyert Németországban pályázati támogatást, ami viszont csak a betonozásra és a fémelem elhelyezésére lenne elég, ezért a további építkezéshez számítunk a helyi önkormányzat támogatására is. Mindenesetre a munkálatok tavaszra megkezdődnek. Jó lenne, ha minél több aktivistája lenne az egyesületnek, mert nem elég, hogy a kutyabarátok dicséreteikkel támogatnak bennünket a közösségi oldalon, hanem jó lenne, ha felvállalnák, hogy hetente egy-két órát segítenének a kutyamenhelyen, ahol rengeteg munka van. A lakosságot pedig arra kérjük, hogy vigyázzanak a kutyájukra, ha elszökik, szóljanak, és segítünk megfogni. Viszont arra ne kérjenek a polgárok bennünket, hogy a külföldre távozók kutyáit befogadjuk, vagy a nagyobb kutyát cseréljük kisebbre és ehhez hasonlók. Továbbá szeretnénk, ha jobban megbecsülnének bennünket – nyilatkozta Laták Zsuzsanna.