2024. április 19., péntek
MOSOLYGÓ BÁNÁT

Frankó meg az amerikaiak

A Csókán rakétás télapóként ismert Frankó Ferenc 2018-ban 81 évesen hunyt el. Karbantartóként dolgozott a húsgyárban. Rossz nyelvek szerint a gyár műhelyében fabrikált és kerékpárra szerelt, pirosra festett rakétákban olykor szalámirudak is utaztak. Frankó arról volt ismert, hogy a frizurájából hátul meghagyott egy lógó tincset, amiért kollégái ugratták, hogy a borbély elfelejtette hátul levágni a haját. Azzal védekezett, hogy az a kis tincs az asszony kedvence.
A hetvenes években, a csókai húsgyár fénykorában még az USA-ba is szállítottak préselt sonkakonzervet. Amerikából időnként ellenőrök érkeztek húsgyárba, hogy milyen higiéniai körülmények között készítik a sonkakonzerveket. Az egyik ilyen amerikai ellenőrzés közeledtével nagy volt a nyüzsgés a gyár területén. Ha jött a finnyás amerikai, a nem megfelelő, lepukkant üzemrészeket egyszerűen befalazták, hogy ne is lássa, milyen körülmények között dolgozzák fel a disznókat. Amikor távozott az ellenőr, lebontották az improvizált falat, és ment minden a maga útján tovább, zavartalanul folyt a termelés.
A cégvezetés felszólította a munkásokat, hogy az amerikai ellenőrzés idejére mindenki a legtisztább munkásruháját vegye fel, de a fehér köpenyesek is csak úgy ragyogtak a laboratóriumban. A melósok már rutinszerűen végezték az ellenőrzések előtti felkészülést, csak a Frankó Feri nem hajlott a jó szóra. Az agyonfoltozott kertésznadrágjában „pompázott” akkor is, amikor mindenki ügyelt a külsőségekre, hogy minél jobb benyomást tegyenek az amerikaira.
A karbantartók munkavezetője külön is felszólította Frankót, hogy ha jön az amerikai, bújjon el, ne lássa senki a foltos munkásnadrágjában. Nemhogy nem bújt el a műhely valamelyik sötét zugában, hanem még kiállt az udvarra az érkező delegációt filmező tévések elé, hogy őt is lássa mindenki.