2024. április 20., szombat

Hetvenéves a vajdasági magyar hangjátékműsor

Vasárnaptól indul a Klotyókémek hangjátéksorozat

Az Újvidéki Rádióban 1951. január 20-án sugározták az első magyar hangjátékot. Molnár Ferenc Marsall c. drámáját Hirschler Ferenc alkalmazta rádióra, a rendező Sántha Sándor volt. A színészek élőben adták elő a darabot a stúdióban, mert abban az időben még nem volt magnetofon. Ettől a naptól kezdve az Újvidéki Rádióban folyamatosan volt magyar nyelvű hangjátékműsor – nyilatkozta napilapunknak Lakner Edit, a Vajdasági Rádió és Televízió drámai szerkesztőségének vezetője.

– Kezdetben nem volt külön hangjátékszerkesztőség, és később is néhányszor megszűntették, de a hangjátékgyártást nem: a hetven év alatt folyamatosan volt hangjáték a rádió műsorában, és a rádiódrámák időpontja a műsorrácsban mindvégig megmaradt. 2015 júniusában, 10 év szünet után, újra lett a Vajdasági Rádió és Televízióban drámai szerkesztőség. Az utóbbi négy és fél év alatt a magyar nyelvű hangjátékműsorokban sikerült bemutatni 17 hangjátékot és dokumentumműsort, 34 mesejátékot, 12 gyermek- és ifjúsági hangjátékot.

Hogyan ünnepli a Vajdasági Rádió és Televízió a magyar nyelvű hangjátékműsor hetvenéves évfordulóját?

Mivel az elmúlt néhány évben 2 népszerű mesejáték-sorozattal örvendeztettük meg a legkisebb hallgatókat (Csík Mónika: Szekrénylakók és Mészáros Anikó: Epreskerti mesék), úgy gondoltuk, hogy az idősebb korosztálynak is kellene készíteni valami hasonlót. Krizsán Szilvia Klotyókémek című zenés-ifjúsági hangjátéksorozatára esett a választás. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kamaszok világát feltáró, számukra nagyon fontos dolgokról szóló, rendkívül szellemes, szórakoztató szöveg tetszeni fog nemcsak nekik, hanem a többi hallgatónak is. A szerepeket Krizsán Szilvia, Bába Lujza, Bába Kristóf, Sirmer Zoltán, Anau Filip, Repstok Martina, Vajda Laura, Gál Flóra, Horvát Kinga, Barna Sára Dávid, Pásztor Dávid, Huszta Dániel, László Judit, Figura Terézia, Tóth Vilmos, Kerekes Zalán és Repstok Dóra játsszák. A zenét szerezte és hangszerelte Klemm Dávid és Erős Ervin, a hangmérnök Milorad Ićitović, és jómagam vagyok a szerkesztő-dramaturg.

A hangjátékműsorok évfordulóját általában a rádió drámai stúdióban szoktuk ötévenként megünnepelni egy-egy nyilvános bemutatóval, de az idén – tekintettel arra, hogy éppen folyamatban van ennek a stúdiójának az átköltöztetése az új épületbe, és a járványhelyzet sem kedvező – úgy döntöttünk, hogy a nyilvános bemutató elmarad. Mindenkinek ajánljuk, hallgassa a Klotyókémeket, egész biztosan nagyon jót fogy szórakozni. A hangjátéksorozat egy-egy részét január 17-étől február 28-áig minden vasárnap 10 óra 5 perctől hallgathatják meg az érdeklődők  – mondta Lakner Edit.

Hogyan állt össze a színészgárda? – érdeklődtem Krizsán Szilviától, a hangjátéksorozatot rendező és író színésznőtől.

– Az alap szereposztás adott volt, mivel kis alkotótársaimmal már nem egyszer dolgoztunk sikeresen színpadon. És ráadásul jól is énekelnek, ami musicalben elengedhetetlen. Egyértelmű volt, hogy ők biztosan azokat a karaktereket fogják játszani, amikben már írás közben elképzeltem őket. Ők pedig Vajda Laura és Repstok Marina, valamint a lányom és a fiam, Bába Lujza és Bába Kristóf. A két fő gonosz lánykát Gál Flóra és Horváth Kinga alakítja, akikkel táborban dolgoztam, és tudtam, hogy nagyon könnyű lesz velük együttműködni. Tóth Vilmos Olit, a huncut játszópajtást alakítja, Vilit is táborból ismerem, de rátermettségéről már számtalan szavalóversenyen is meggyőződtem. A legkisebb öcsikét, a még ovis Zalánt Anau Filip játssza. Őt kifejezetten vadásztam, de szerencsém volt. Csak beültem egy iskolai szavalóversenyre, és a jövendőbeli Zalán besétált a színpadra, és egyszerűen elvarázsolt. Nagyon tehetséges kisfiú. A nagyfiúk közül Kerekes Zalánt és Pásztor Dávidot szintén szavalóversenyről, táborokból ismertem, Barna Sára Dávid pedig az Újvidéki Színház diákszínjátszóinak egyike, bár a csapatba nem ez alapján, hanem Pongó Lajos bácsi ajánlására került. Pongó Lajossal már nagyon sok zenés előadáson és egyebeken dolgoztunk együtt. Tudtam róla, hogy gyerekekkel is foglalkozik, hát megkértem, küldjön nekem ügyes, mély hangú fiút. Egy pici szerep Repstok Dórának, Repstok Martina húgának is jutott, ő is régóta gyerekszínjátszó – mesélte Krizsán Szilvia.

E hangjátéksorozat mellett készült-e más műsor is az ünneplés jegyében? – kérdeztük Lakner Editet.

– Igen. Felhívnám a figyelmet arra, hogy egész éven emlékezni fogunk azokra, akiknek köszönhetjük azt, hogy 7 évtizeden át élvezhettük a sok rádiódrámát, mesejátékot, gyermek- és ifjúsági-hangjátékot, rövidrámát. A rádió pénteki művelődési műsorában 11 órától minden héten meghallgathatnak egy-egy művészportrét, amelyben szerkesztők, színészek, rendezők és a drámai szerkesztőség egyéb munkatársai vallanak a rádióban eltöltött éveikről – mondta Lakner.