2024. április 19., péntek

Miről mesél az archeológia?

A Szabadkai Városi Múzeum bevezeti a gyermekeket a régészet alapjaiba

A Szabadkai Városi Múzeum egy új kiállítással készült a legkisebbeknek. A Régészeti kisokos elnevezésű tárlat december végén nyílt meg. A járványügyi intézkedések miatt egyelőre korlátozott számban tudnak fogadni látogatókat. A kiállítás szerzői Neda Dimovski archeológus, muzeológus és Mihájlovity Anikó múzeumpedagógus, muzeológus. A tárlat minden korosztály számára érdekes lehet, hiszen közérhetően és játékosan vezeti be a látogatókat a régészet világába. A legkisebbeknek nemcsak az interaktív feladatok, a színes és kreatív ábrák lehetnek érdekesek, hanem a kiállított tárgyak, köztük egy mamut agyarának maradványa is.

Neda Dimovski elmondta, hogy a kiállítást az óvodásoknak és az általános iskolásoknak tartott foglalkozások, műhelymunkák ihlették. Ezek tapasztalatai alapján a múzeum munkatársai úgy gondolták, hogy készíteniük kell egy kiállítást a legkisebbek számára.

– A tárlat a gyerekek régészettel kapcsolatos kérdéseire épül. A kiállított tárgyak, illetve a régészeti leletek rekonstrukciója alapján a látogatók megismerkedhetnek az ásatásokkal, a leletekkel, a régészek munkájával. A kiállításon különféle interaktív feladatok várják a gyerekeket. Az itt látható szövegek is nekik szólnak. Ügyeltünk arra, hogy a feliratok könnyen olvashatóak és érthetőek legyenek. A tárlaton három nyelvű feliratokat láthatunk: magyar, szerb és horvát nyelvűeket. Ha a gyermek egy felnőtt kíséretében érkezik, a feliratok és az olvasott információk alapján a szülő is könnyen válaszolhat a feltett kérdésekre – mesélte a kiállítás bemutatása közben Neda Dimovski.

 A tárlat első része a terepi munkával, az ásatásokkal foglalkozik. Egy műfüves mezőn állatok csontjait, cserépedényeket és házfalak darabjait helyezték el. Ezek között a mai, műanyagból és papírból készült tárgyak is helyet kaptak. Neda Dimovski szerint ezzel azt szeretnék bemutatni, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre.

– A gyerekeknek az a feladatuk, hogy összegyűjtsék és zsákokba csomagolják a régészeti leleteket.  Arról beszélgetünk velük, hogy milyen tárgyakat ,,fedeztek fel”. Megkérdezzük tőlük, hogy ezek milyen anyagból készültek, hogy néznek ki, és mire szolgálnak. A gyerekek leginkább arra kíváncsiak, hogy milyen módon találnak rá a régészek a lelőhelyekre. Honnan tudják, hogy van valami a föld alatt? Nehezen tudják elképzelni, hogy a lelőhelyeken a régészek egész településeket tárnak fel. Általában megkérdezik, hogy miként fér be egy ház a föld alá. A kiállításon egy ábrával szemléltettük azt, hogyan lehetséges mindez – emelte ki Neda Dimovski.

A tárlat másik részében egy régészeti raktárt rendeztek be, ahol ruhadarabokat, ékszereket, kerámiából készült tárgyakat és állatok csontjait állították ki. Mihájlovity Anikó elmondta, hogy ezen a részen a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, amelyen kitűzőket, ékszereket is készíthetnek. A kiállított avar kori övminták alapján elkészíthetik a saját övüket.

– Olyan témát dolgoz fel a kiállítás, amely minden korosztály számára érdekes lehet. Jelenleg csak a családi látogatások engedélyezettek, de reméljük, hogy hamarosan óvodások és az iskolások is el tudnak jönni hozzánk. A tárlat egyszerű stílusban készült el. A feliratok és a betűk színvilágát úgy dolgoztuk ki, hogy föld és a fű színét adja vissza. A különféle színeket használtuk fel a feliratok nyelvének megkülönböztetésére. A kiállításon egy-egy feladat várja a gyerekeket, illetve az ide látogatókat. A három-hat éveseknek mindez leköti a figyelmét, ám az alsósok vagy például a tizenkét éves gyermekek gyorsan végigolvassák a feliratokat és továbbmennek. Az ő számunkra hamarosan elkészül egy tízoldalas munkafüzet. Ennek segítségével végigmehetnek a kiállításon. Reméljük, hogy a jövőben mindegyik kiállításhoz tudunk majd készíteni egy munkafüzetet. Azt vettük észre, hogy nemcsak a gyerekek élvezik a kiállítást, hanem a szülők is, hiszen mindannyian jól érzik magukat, ha együtt tölthetnek egy kis időt – emelte ki Mihájlovity Anikó.

A Régészeti kisokos elnevezésű kiállítás támogatója Szabadka Város. A tárlat március 30-áig látogatható. A gyermekeknek tízéves korig a belépés ingyenes. A belépőjegy ára 150 dinár.