2024. március 28., csütörtök

Elfogadjuk egymást

Díjazták a legjobb, Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban témájú videóműveket

A múlt év végén a Kulturanova Egyesület együttműködve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársággal pályázatot tett közzé Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban elnevezéssel. A pályázatra a vajdasági középiskolások jelentkezhettek egy-egy, a témához kapcsolódó videóanyaggal. Tegnap a legjobb osztályzatokkal értékelt munkák megalkotói átvehették a díjakat, a tanulók az elismerésen kívül egy táblagéppel is gazdagodtak.

– Az elmúlt év rendhagyó év volt, a járványügyi helyzetre való tekintettel a titkárság nem folytathatta le a máskor rendszeres tevékenységeit. Tehát elmaradt az a vetélkedőnk és a táborunk is, amely a multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia fejlesztését szorgalmazza. Ezért döntöttünk a videópályázat mellett. A tartomány területén tanuló középiskolások olyan videókat készítettek, melyekben felvázolták azt, hogy ők hogyan élik meg a multikulturalizmust és a nemzeti sokszínűséget – fejtette ki Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök, az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár. Kiemelte, hogy a fiatalok nagyon kreatívak voltak, így a jövőben is foglalkozni fognak hasonló projektekkel.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– Fontosnak tartjuk, hogy a diákok már az iskolában megtanulják, hogy mit jelent többnemzetiségű környezetben élni. A nemzeti hovatartozástól függetlenül fontos megismerni egymás kultúráját is – tette hozzá a titkár.

A pályázatra három témakörben jelentkezhettek az érdeklődők. Ezek a Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaság Autonóm Tartományban, a Nemzetek közötti tolerancia megőrzése és előmozdítása, illetve a Vajdaság Autonóm Tartományban egy vagy több nemzeti közösség kulturális identitásának megőrzése.

– A mi kisfilmünk egy kislányról és a nagymamájáról szól. A nagymama gyerekkorát állítottuk párhuzamba a mostani gyerekkorral. Sok munkát fektettünk bele, mivel ez volt az első forgatásunk. Ezért is örülünk annyira a díjnak – mondta Dancsó Zsófia, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja.

Az adai Műszaki Iskola tanulói a magyar és a szerb diákok közötti viszonyról készítettek kisfilmet.

– A diákok közötti kapcsolatra helyeztük a hangsúlyt, magyar és szerb néptáncot is láthatunk a kisfilmben, ezenkívül pedig egy magyar és egy szerb szakácskönyvet is, amely egyrészről a két nép közötti gasztronómiai különbségeket mutatja be, másrészt pedig a két nép családi receptjeit tartalmazza – tudtuk meg Lévai Balázstól, az iskola egyik tanulójától.

A pályázat célja a multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia előremozdítása, illetve a nemzeti közösségek kulturális identitásának megőrzése.