2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megkezdődött a tömeges immunizáció

A kínai védőoltás szombaton érkezik

Pénteken Belgrádban tíz városi helyi önkormányzat egészségházában kezdődött meg a tömeges immunizáció. Azok a 75 évnél idősebb polgárok kapták meg a védőoltást, akik az euprava.gov.rs rendszerében igényelték az oltóanyagot. A Szerbiai Rádió és Televízió a paliluai egészségházból tudósított, itt egy 88 éves asszony kapta meg elsőként a Pfizer/BioNTech vakcináját. Mielőtt a polgároknak beadták volna a vakcinát, egészségügyi állapotukat felmérő kérdőívet töltöttek ki, megvizsgálta őket az ügyeletes orvos, majd aláírásukkal adták beleegyezésüket a vakcinációhoz – mindez az elmondások szerint 5-7 percet vesz igénybe.
Eddig mintegy 19 ezren kapták meg az országban a védőoltást, a pénteki immunizációs napot követően ez a szám 20 500-ra növekszik – vélekedett Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Senki nem számolt be mellékhatásokról, tette hozzá, majd megerősítette, hogy szombaton Újvidéken, Szabadkán, Nagybecskereken, Zomborban, Šabacon, Loznicán, Čačakon, Kruševacon, Nišben és Kragujevacon kezdik meg tömegesen a legidősebbek oltását. Amint befejeződik az idősebbek immunizációja, a 64 és a 74 év közöttiek vehetik fel a védőoltást, közölte Đerlek, hozzátéve; az, hogy az említett korosztály mikor kerül sorra, az aktuális járványhelyzettől és a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől függ.

Ana Brnabić miniszterelnök összegzése szerint hétfő óta 197 ezren jelezték, hogy felvennék a védőoltást, 54 százalékuk 50 és 75 év közötti, 13 százalékuk 75 évnél idősebb. A jelentkezők 30 százalékának mindegy, hogy melyik védőoltást kapja meg, 38 százalékuk az orosz Szputnyik V oltónyagot igényelte, 31 százalékuk a Pfizer/BioNTech vakcináját.

A vakcináció iránt érdeklődők az euprava elektronikus rendszerében bármikor, a 0800222334-es telefonszámon pedig 8 és 20 óra között jelentkezhetnek, illetve választhatnak a jelenleg felkínált 5 vakcina közül, amelyeknek egyelőre nem mindegyike érhető el. A gyakorlatban a polgárok a meghatározott immunizációs prioritásokkal összhangban kapják meg a védőoltást. A legfiatalabbak számára egyelőre nem áll rendelkezésre védőoltás. A Pfizer/BioNTech-vakcinát 16 évnél idősebbek kaphatják meg, míg a Szputnyik V-t a 18 évnél idősebbek.

ÉRKEZIK A KÍNAI
A kormány pénteken megerősítette, hogy a kínai Sinopharm vakcinájának első szállítmánya szombaton érkezik meg. A Gyógyszerügynökség egyelőre nem engedélyezte az említett oltóanyag alkalmazását, ám arra számítanak, hogy nem merülnek fel gondok ennek tekintetében.
A rendelkezésre álló értesülések szerint Kínában a Sinopharm és a SinoVac járnak élen a koronavírus elleni vakcinák kidolgozása területén. A Sinopharm két vakcinát fejleszt. A The New York Times összeállítása szerint a BBIBP-CorV elnevezésű vakcina kidolgozása során a SARS–CoV–2 három különböző változatát használták, ám végül azt választották ki, amelyik a leggyorsabban szaporodott a majom vesesejtekben. A Sinopharm múlt év végi bejelentésének értelmében a BBIBP-CorV 79%-os hatékonyságot mutatott, míg az Egyesült Arab Emírségek szakemberei 86%-os hatékonyságról nyilatkoztak.
A webbeteg.hu honlapon olvasható összeállítás értelmében a Sinovac CoronaVac oltóanyaga szintén elölt vírusrészecskéket tartalmaz, a Törökországban és Indonéziában zajló, utolsó stádiumban lévő vizsgálatok időközi adatai szerint a vakcina 91,25%, illetve 65,3%-os hatékonyságú, míg brazil kutatók szerint a hatékonyság 50,4%-os.

Elégedetten nyugtázták, hogy az ünnepeket követően nem növekedett a napi esetszám. Mirsad Đerlek és Predrag Kon a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Elégedetten nyugtázták, hogy az ünnepeket követően nem növekedett a napi esetszám. Mirsad Đerlek és Predrag Kon a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

FIGYELEMMEL KÍSÉRIK A MELLÉKHATÁSOKAT
Az újévi és a karácsonyi ünnepeket követően nem növekedett a napi esetszám, ám továbbra is akkora, hogy a járványhelyzetet bizonytalannak indokolt minősíteni, vagyis ha enyhítenék a korlátozásokat, a fertőzöttek száma újfent növekedni kezdhetne – értékelte a járványelemző sajtótájékoztatón Predrag Kon epidemiológus, az egészségügyi válságstáb tagja. Mint hozzátette, egyelőre nem indokolt a hatályos korlátozások enyhítését napirendre tűzni, „főleg nem most, amikor a diákok visszatérnek az iskolákba és amikor az új vírustörzs egyre több európai országban bukkan fel." Az új vírustörzs előbb-utóbb valószínűleg Szerbiában is megjelenik, ám „semmi ok az aggodalomra, hiszen a többi európai országhoz képest nálunk jobb a járványhelyzet", jegyezte meg.
Az egyik újságíró arra volt kíváncsi, a szerbiai illetékesek tájékozódtak-e a Norvégiából érkező hírekről, melyek szerint nem sokkal a Pfizer/BioNTech vakcina első adagjának felvételét követően 23 személy elhunyt (elsősorban 80 évnél idősebbekről van szó), minek utána a Pfizer csökkentette az Európába kiszállítandó oltóanyag mennyiségét. Kon erre reagálva közölte, az immunizált szerbiai polgárok választott orvosuknak jelezhetik a mellékhatásokat, az ezzel kapcsolatos értesüléseket az illetékes járványügyi intézet nyilvántartásba veszi, végül pedig az arra felhatalmazott munkacsoportok vizsgálják felül ezeket az eseteket. A norvég eset mindenféleképpen további vizsgálatot tesz indokolttá, nyomatékosította Kon.
Válaszolva a šabaci idősek otthonában immunizált, ám időközben többségében megfertőződött lakókra vonatkozó kérdésre Predrag Kon azt mondta, mostanra bebizonyosodott: a vírus valamivel a vakcinációt megelőzően került be az idősek otthonába, „ez sajnos megtörténhet".
A sajtótájékoztatón Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár megerősítette, hogy a Gyógyszerügynökség megkezdte felülvizsgálni a kínai oltóanyag alkalmazásának a feltételeit. Ha rábólint, a kínai védőoltással már vasárnap, vagy hétfőn megkezdődhet az immunizáció. Mint hozzátette, a Pfizer/BioNTech vakcina mostanra megkapta a Gyógyszerügynökség állandó engedélyét, míg az orosz vakcina tekintetében egyelőre ideiglenes az engedély és első lépésben ilyent kap a kínai oltóanyag is. Szerbia egyebek mellett azért tett több fajta védőoltást elérhetővé, hogy ha időközben valamelyik tekintetében esetleg kétségek merülnek fel, ne maradjon oltóanyag nélkül az ország, emelte ki a titkár.
Az aktuális mutatókat illetően, a járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 10 961 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1751 eredménye volt pozitív (15,97 százalék). Az említett 24 órában 21 Covid-páciens hunyt el, 3708 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1 százalék. Kórházi gyógykezelésre 5409, mesterséges lélegeztetésre pedig 196 páciensnek van szüksége.