2024. március 29., péntek

Đerlek: Holnap tovább folytatódik az immunizáció

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy február végéig legalább 1.300.000 adag oltóanyag érkezhet Szerbiába. Január végéig várhatóan legalább 500.000 adag kínai és orosz vakcinát, februárban pedig további 200.000 Pfizer-féle oltást szállítanak az országba, írja a Tényfeltáró Újságíró Központ (CINS).

„Nagyobb szállítmányokra számítok, de óvatos vagyok, ezért mondok 500.000-et. Megeshet, hogy egymillió lesz” – mondta Đerlek a CINS-nek.

Az egészségügyi államtitkár elmondása szerint részletesebb immunizációs terv készül.

Szerinte e-közigazgatáson keresztül történő oltóanyag iránti kérelem többek között arra is szolgál, hogy adatokat gyűjtsenek arról, melyik gyártótól hány vakcinát szerezzenek be.

„Vannak megállapodásaink, de nem fogunk beszerezni valamit – fizetni valamiért, ha az emberek nem érdeklődnek az olyan típusú oltás iránt. Átirányítjuk a pénzt arra az oltóanyagra, amire a legnagyobb az érdeklődés” – magyarázta Đerlek.

Hozzátette, hogy holnap Szabadkán, Nagybecskereken, Zomborban, Újvidéken, Šabacon, Loznicán, Čačakon, Kruševacon, Kragujevacon és Nišben folytatódik a vakcináció. A 75 évnél idősebb polgárok után a 64 és 74 év közötti személyek vehetik fel a védőoltást, mondta.